main logo
662

Slusari: Avem un deficit comercial antirecord pentru 30 de ani

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că Republica Moldova a atins un antirecord al deficitului comercial în 30 de ani de independență.

Slusari: Avem un deficit comercial antirecord pentru 30 de aniFoto: știri.md

Despre asta, fostul deputat a scris pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

"Vreau să înțeleg dacă Moldova are nevoie de producătorii autohtoni. În 7 luni ale anului 2021, exporturile în țara noastră au crescut cu 15,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Însă, importurile s-au majorat cu 32,5 procente și au atins valoarea de circa 4 miliarde dolari. 

Avem un deficit comercial antirecord pentru 30 ani de Independență, în valoare de 2,255 miliarde dolari (depășirea importului față de export) și mă tem că la finele anului ajungem la un deficit de 3 miliarde. 

Pe acest fundal producătorii autohtoni din domeniul agroindustrial cu multe greutăți acced în supermarketuri, care sunt controlate din afara țării și cer de la antreprenorii naționali bonusuri de 25-40%. 

Legea care prevede amplasarea obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% a produselor agroalimentare autohtone așa și nu are un mecanism clar de implementare aprobat de Guvern. 

Mulți producători autohtoni din ramura agroalimentara trec prin umilință în relațiile cu retailuri. Vorbesc zilnic cu ei și întreb de ce nu sunt vocali pe acest subiect de securitate economică. 

Răspund că nu văd rostul, atât timp cât simt că politica actuală economică a statului mai mult susține importatorii, iar președintele nu a promulgat legea privind plafonarea intereselor supermarketurilor, chiar dacă actul normativ transpune directiva UE din 17 aprilie 2019. Nu sunt de acord că trebuie de tăcut, dar asta e realitatea", scrie Slusari.

Acesta face încă un apel către guvernare privind protejarea businessului autohton.

"Formula liberală cu economia totalmente deschisă pune în pericol zeci de mii de locuri de muncă și alimentează migrația populației", conchide Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării