main logo
717

Simpals, la conferința 100 idei pentru creștere R.Moldova - România

Astăzi, 12 iulie, în Chișinău s-a desfășurat conferința „100 idei pentru creștere. Republica Moldova - România, investiții, comerț, finanțare". Evenimentul a fost organizat cu scopul de a crea parteneriate puternice de afaceri între companiile celor două țări.

Simpals, la conferința 100 idei pentru creștere R.Moldova - România

La seminar au participat economiști, manageri, antreprenori și bancheri din Moldova și România, care și-au prezentat viziunile referitoare la creșterea economică și la dezvoltarea culturii de afaceri, transmite Știri.md.

Roman Ştirbu, directorul companiei Simpals, și-a împărtășit ideile referitoare la: 

Ce trebuie de făcut pentru dezvoltarea mai eficientă a culturii antreprenoriale și de afaceri a Moldovei?

Cum să ajungem la o economie sănătoasă pe termen lung?

În Republica Moldova, la etapa actuală, sunt foarte multe magazine care au o rețea offline foarte dezvoltată, dar a căror site-uri nu sunt pregătite, din punct de vedere IT. 

Anume din acest motiv noi am dezvoltat serviciul marketplace “Price.md”.  O altă problemă a magazinelor care au deja site-uri, este actualizarea tardivă a prețurilor și în general a informației despre produse, ceea ce poate dezinforma clientul. 

Aici noi am venit cu o soluție - site-uri în chirie (shop.price.md). 

Noi creăm site-ul, noi postăm mărfurile online, noi sincronizam prețurile, stocurile, evidența contabilă, etc.  Următorul pas în soluționarea acestor probleme, este integrarea plăților online, pe aceste site-uri. Astfel, noi vom asigura buna funcționare a acestor platforme în proporție de 100%. 


Am creat astfel de platforme pentru entități economice precum fabrica de confecții “Ionel” și rețeaua de magazine ”Maximum”. 

În continuare, împreună cu Banca Transilvania și Victoria Bank, ne propunem să facilităm lucrul cu clienții prin automatizarea produselor și serviciilor pe care băncile din Moldova le oferă astăzi doar în mod manual sau offline (eliberarea cardurilor, emiterea ordinelor de plată, etc.).” 

Dacă este să vorbim despre lucruri pozitive, Roman Știrbu evidențiază facilitățile fiscale survenite în urma creării primului IT Park din Republica Moldova. 

Tot referitor la IT Park, Roman Știrbu apreciază faptul că acesta este virtual, rezidenții nefiind dependenți de o anumită infrastructură, acest lucru facilitând accesul noilor companii apărute pe piața din Republica Moldova, inclusiv a celor din România. 


De asemenea, urmează ca IT Park Moldova să se extindă și să cuprindă și companiile din industria creativă.  Vorbind despre exemplele din afara țării, CEO Simpals, Roman Stirbu, susține că la capitolul automatizării serviciilor publice și private, mai ales în ceea ce ține de procedura de existență a unei companii de IT, România stă foarte prost, dat fiind nivelul înalt al birocrației. Un exemplu bun în acest sens ar fi Estonia, unde toate procedurile sunt automatizate.   

O altă problemă în sectorul IT din Republica Moldova este concentrarea neuniformă a companiilor de profil. 

Totuși, această problemă urmează a fi soluționată de Tekwill, care își propune să pătrundă cu centre de excelență pe partea de nord - Bălți, sud - Cahul, iar apoi urmează ca și companiile de IT să pătrundă și să dezvolte aceste regiuni.  

Un alt aspect menționat de către Roman Știrbu în cadrul acestei conferințe este problema spațiului de lucru și anume lipsa sediilor mari și încăpătoare cu care se confruntă companiile cu mulți angajați. 


Oficiile mari sunt construite de obicei în zonele industriale ale orașului, iar infrastructura slab dezvoltată crează probleme în accesul angajaților la locul de muncă. 

Anume din acest motiv, speakerul, invocă necesitatea ca și Guvernul și Autoritățile Publice Locale să acorde atenție acestei probleme, oferind loturi de pământ pe care companiile mari ar putea să își construiască oficii spațioase.  

Un subiect de analizat pe care l-a subliniat Roman Știrbu este necesitatea revederii politicilor creditării de către bănci a companiilor de IT, sau alt gen de companii care nu au de pus în gaj decât produse intelectuale.  Conferința a fost organizată cu sprijinul Băncii Transilvania și Victoriabank. 

Ținând cont de faptul că Republica Moldova în fiecare an devine din ce în ce mai atractivă pentru investitorii și întreprinzătorii din România, seminarele de acest tip sunt foarte relevante în țara noastră. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării