main logo
765

Serviciul Vamal a implementat culoarul albastru de control vamal

Procedura de vămuire a bunurilor aduse de peste hotare în Republica Moldova de către agenții economici va fi simplificată.

Serviciul Vamal a implementat culoarul albastru de control vamalFoto: customs.gov.md

Astfel, în vederea accelerării traficului de mărfuri, începând cu 1 octombrie, autoritatea vamală aplică procedura de validare a declarațiilor vamale pe culoarul albastru de control vamal, transmite Știri.md.

Culoarul albastru de vămuire va permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea verificărilor documentare și fizice, cu direcționare spre linia a doua de control vamal.

Selectarea declarațiilor vamale pe culoarul albastru permite agenților economici să dispună de marfă imediat, fapt ce le conferă o serie de avantaje, precum excluderea cheltuielilor de staționare, reducerea timpului de vămuire, riscurile de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor fiind, astfel, diminuate. 

Totodată, acest mecanism contribuie la accelerarea circuitului internațional în scopul facilitării comerțului transfrontalier, dar și la redirecționarea capacităților instituționale spre a doua linie de control.

Din punct de vedere tehnic, dacă până acum sistemul informațional distribuia declarațiile vamale, în baza analizei de risc, pe trei culoare de vămuire (verde - fără control, galben - control documentar și roșu – control documentar și fizic al mărfurilor), acum se pune în aplicare și culoarul albastru, ale cărui principii sunt similare cu cele ale culoarului verde (liber de vamă), aplicându-se, suplimentar, controlul ulterior prin reverificarea declarațiilor vamale.

Este important de menționat că această procedură simplificată se aplică tranzacțiilor economice care nu sunt asociate unor riscuri fiscale majore și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor.

Reiterăm că Serviciul Vamal este angajat plenar în dezvoltarea și implementarea consecventă a instrumentelor de simplificare a procedurilor vamale pentru agenții economici de bună-credință, promovând, în continuare, conformarea voluntară la respectarea legislației și îmbunătățirea climatului de legalitate a medului de afaceri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării