main logo
6145

Șeful Moldovagaz explică datoria de 7 miliarde de dolari a Tiraspolului

Tema datoriei Moldovei pentru gaze faţă de Rusia sau a Transnistriei faţă de Moldova este "taxată politic", spune Vadim Ceban, preşedintele consiliului de administraţie al Moldovagaz.

Șeful Moldovagaz explică datoria de 7 miliarde de dolari a Tiraspolului

Potrivit Infotag, într-un interviu acordat "Eurasia-Expert" a spus că în primul caz "este vorba exclusiv despre datoria corporativă a Moldovagaz către Gazprom ", transmite Știri.md

"Datoria Transnistriei este datoria întreprinderii "Tiraspoltransgaz" faţă de "Moldovagaz" şi nimic altceva. 

Instanţele de judecată din Moldova au emis mai multe decizii de încasarea datoriei în valoare de 5,5 miliarde de dolari în favoarea Moldovagaz, iar alte câteva cereri sunt în curs de examinare. 

Cu toate acestea, luând în considerare specificul relaţiilor existente între Chişinău şi Tiraspol, nu putem vorbi acum despre o recuperare de facto coercitivă a acestora.

Nu există instrumente eficiente care să permită asigurarea aplicării deciziilor instanţelor moldoveneşti pe teritoriul malului stâng al Nistrului", a spus el.

Potrivit managerului, în această situaţie, "soluţionarea problemei este de domeniul relaţiilor dintre acţionarii SA "Moldovagaz" reprezentată de SA "Gazprom" şi Agenţia Proprietăţii Publice a Republicii Moldova.

"Discuţiile pe această temă sunt în curs de desfăşurare şi există mai multe modalităţi posibile de a rambursa parţial datoria comercială", a spus el.

Știri.md precizează că, anterior, Vadim Ceban a declarat că ”Moldovagaz” nu va achita datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari, acumulată de regiunea transnistreană pentru gazele naturale livrate de ”Gazprom”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării