main logo
326

Șeful misiunii FMI: Programul cu Moldova este implementat cu succes

Misiunea FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile moldovenești "cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei revizuiri în cadrul programului actual finanțat de Fond prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Șeful misiunii FMI: Programul cu Moldova este implementat cu succesFoto: telegraph.md

Potrivit Infotag, șeful misiunii, Ruben Atoyan, a spus acest lucru după o vizită în Moldova, în contextul primei revizuiri a programului, transmite Știri.md.

El a menționat că acordul urmează a fi supus aprobării de către Comitetul executiv al FMI, care va examina în septembrie solicitarea de finalizare a primei revizuiri a programului. După aceasta, Moldova va putea primi o altă tranșă de 20,65 milioane de drepturi speciale de tragere (aproximativ 27 milioane dolari), în urma căreia suma totală a fondurilor furnizate în cadrul programului va ajunge la 245 milioane dolari.

"Programul este implementat cu succes, în pofida șocurilor puternice. Autoritățile au îndeplinit toate criteriile pentru implementarea programului. Reformele structurale, susținute de un program în domeniile anticorupție, statul de drept, managementul sectorului fiscal şi supravegherea financiară, avansează rapid. 

Autoritățile au numit un nou șef al Procuraturii anticorupție cu mult înainte de termen, ceea ce reprezintă o etapă importantă în program. Autoritățile au continuat să implementeze reformele atât de necesare, în pofida crizelor, confirmând astfel implicarea lor activă şi angajamentul față de program", a spus Atoyan.

Potrivit lui, războiul din Ucraina continuă să aibă "un impact negativ semnificativ asupra economiei moldovenești". PIB-ul real este de așteptat să stagneze în 2022. Pe lângă deteriorarea perspectivelor economice globale, perturbările în aprovizionări şi creșterea costurilor de producție, economia este, de asemenea, afectată de efectele negative ale secetei. 

Inflația s-a accelerat brusc din cauza creșterii prețurilor la energie şi alimente. Leul s-a depreciat: astfel cursul de schimb a reacționat la condițiile foarte dificile de pe piață.

Atoyan a recunoscut că riscurile de deteriorare a situației economice se menţin.

"Creșteri mai puternice decât se aștepta ale prețurilor la energie, perturbările în aprovizionări, creșterea prețurilor globale la produsele alimentare, creșterea costului vieții şi vecinătatea față de războiului din Ucraina ar putea submina şi mai mult activitatea economică şi încrederea populației, iar acest lucru ar putea necesita compromisuri în ceea ce privește măsurile de politică. Dar implementarea decisivă a pachetului de reforme cuprinzător şi sprijinul continuu din partea FMI şi a altor parteneri ar trebui să consolideze încrederea", a spus el.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării