main logo
324

Ședința Comisiei interguvernamentale moldo-polone ar putea avea loc în 2020

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, şi Ambasadorul Poloniei în RM, Bartlomiej Zdaniuk, au reiterat necesitatea organizării celei de-a VI sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru colaborare comercial-economică, care urmează să se desfăşoare la Varşovia.

Ședința Comisiei interguvernamentale ar putea avea loc în 2020

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul ministerului, la întrevederea din ajun, oficialii au discutat despre cooperarea comercial-economică bilaterală şi au analizat principalele măsuri aprobate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri şi depăşirea crizei economice generate de pandemia COVID-19, transmite Știri.md.

Sergiu Railean a menţionat că Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri europeni ai ţării noastre. Totodată, ministrul a precizat că Polonia este o ţară exemplu pentru Republica Moldova în ceea ce priveşte aplicarea tehnologiilor moderne de reabilitare a drumurilor, precum şi a restructurării sistemului de căi ferate. În acest sens, ministrul Railean a invitat antreprenorii polonezi să participe la tenderele aferente proiectelor de infrastructură ce au loc în RM.

"Apreciem suportul financiar acordat ţării noastre prin intermediul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare-2016-2020, care reprezintă un sprijin esenţial în realizarea reformelor de dezvoltare şi modernizare a Republicii Moldova. Totodată, mizăm în continuare pe o cooperare bilaterală dinamică şi ne bucurăm de prezenţa companiilor poloneze pe piaţa noastră, cele peste 90 de companii poloneze investesc în capitalul social peste 227 mil. lei", a spus ministrul.

La rândul său, Bartlomiej Zdaniuk, a precizat că Polonia rămâne a fi un partener de nădejde pentru Republica Moldova şi este deschisă să-şi împărtăşească experienţa şi bunele practici din domeniul energetic, tehnologiilor informaţionale şi infrastructura drumurilor etc.

Infotag precizează: Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Polonia, în perioada ianuarie - martie 2020, a înregistrat suma de $81,6 mil. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Polonia se situează pe locul 8 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 4% în comerţul total al ţării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării