main logo
2212

Se modifică lista companiilor statului nepasibile privatizării

Un proiect pentru modificarea anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, elaborat și promovat de Agenția Proprietății Publice (APP), aduce schimbări esențiale în lista bunurilor nepasibile de privatizare.

Se modifică lista companiilor statului nepasibile privatizăriiFoto: Imagine simbol

Potrivit APP, modificările „derivă din necesitatea expunerii Listei bunurilor nepasibile de privatizare în redacție nouă, anexă la legea indicată”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Întreprinderile statului au fost triate

Totodată, APP susține că lista este coroborată cu decizia Comisiei pentru realizarea procesului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat, instituită anul trecut de Guvern, dar și cu prevederile mai multor legi și acte normative, inclusiv Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, care stabilește competența APP „de a exercita, în numele Guvernului, funcția de fondator al întreprinderilor de stat”.

Astfel, Comisia pentru realizarea procesului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat, aplicând criterii stabilite de Guvern și „în baza fundamentării economice, bugetare, sociale și juridice a triat (categorizat) întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu cotă de stat, înscrise în Registrul patrimoniului public, ținut de APP, în baza principiului de consecutivitate, în 5 categorii: (1) întreprinderi nepasibile de privatizare; (2) întreprinderi recomandate pentru reorganizare în altă formă juridică de organizare; (3) întreprinderi pasibile de privatizare după reorganizare/restructurare; (4) întreprinderi recomandate pentru privatizarea imediată și (5) întreprinderi recomandate spre lichidare”.

35 de întreprinderi de stat și 27 de societăți pe acțiuni cu cotă de stat

În consecință, în proiectul listei întreprinderilor considerate nepasibile de privatizare au fost incluse 35 de întreprinderi de stat și 27 de societăți pe acțiuni cu cotă de stat, care potrivit APP corespund cel puțin unuia din următoarele criterii:

  1. Activitatea de bază depinde direct de utilizarea bunurilor proprietate publică din domeniul public;
  2. Deține poziție de monopol de stat, monopol natural sau fiscal;
  3. Asigură operarea unor activități de care depinde direct securitatea națională;
  4. Există angajamente pe termen lung din partea statului;
  5. Prestează/livrează servicii/bunuri de importanță majoră în lipsa pieței/insuficienței acute de operatori economici privați.

Printre societățile incluse în listă se numără Moldovagaz, Cricova, Barza Albă, Aroma, Metalferos (anterior a fost expus de câteva ori la privatizare), Energocom, Termoelectrica, CET-Nord, Moldexpo, Franzeluţa, 10 - SA Drumuri, Tracom, iar printre întreprinderile de stat sunt MoldATSA, Aeroportul Internațional Chișinău, Calea Ferată din Moldova, Poșta Moldovei, două cariere de piatră din Ucraina, Administrația de Stat a Drumurilor etc.

Concomitent, APP propune menținerea în lista bunurilor nepasibile de privatizare a 32 de întreprinderi de stat, categorizate de către Comisie ca întreprinderi recomandate pentru reorganizare în altă formă juridică de organizare.

La fel, în gestiunea statului vor rămâne o serie de publicații periodice, unele dintre care precum ziarul Capital Market al CNPF, va fi reorganizat în instituție publică și schimbată denumirea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării