main logo
1061

Scutiri de impozite și taxe pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic

Agenții economici care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, urmare a restricțiilor antiepidemice impuse de autorități, vor fi scutiți, pe perioada stării de urgență, de impozitele și taxele pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnic.

Scutiri de impozite pe salariul plătit angajaților în șomaj tehnicFoto: noi.md

Decizia a fost anunțată luni, 30 martie, după ședința conducerii de vârf a țării, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Președintele Igor Dodon a declarat că, pentru perioada stării de urgență, pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul co-participă, din bugetul de stat, la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Celorlalte întreprinderi, care și-au sistat total sau parțial activitatea nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, li se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Șeful statului a menționat că Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de 3 ori. Astfel, persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forței de muncă pentru a obține 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă.

Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2.775 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării