8 328
6
Scumpire bruscă a carburanților: Benzina de peste 20 de lei litrul
8 328
6

Carburanții se scumpesc în Moldova. Primul operator care a anunțat despre majorarea prețurilor a fost compania Petrom.

Benzina Premium-99 a crescut cu 1 leu în preț. Astfel, dacă dimineață prețul pentru un litru era de 19 lei și 25 de bani, acum prețul pentru un litru este de 20 de lei și 25 bani, transmite Știri.md cu referire la Actualități.md.

Totodată, benzina Premium-95 va costa 19 lei și 37 de bani. 

Potrivit experților, creșterea prețurilor se prevede și la alte benzinării din Moldova.

„Prețurile se vor echilibra timp de două zile. Toți operatorii vorbesc între ei, astfel să nu vă așteptați la un miracol. 

O altă întrebare ar fi dacă creșterea prețului pentru combustibil va duce și la o creștere a prețurilor pentru alte produse”, a remarcat economistul Ruslan Vigovski.


Amintim că prețurile la carburanți sunt stabilite nu de ANRE, cum era anterior, ci de operatorii care conform noii legi, iau în considerare costurile și ratele de profitabilitate de cel mult 10%.

La Bemol, de miercuri, un litru de benzină 98 costă 20 de lei și 10 bani, benzina premium 95 are prețul de 19 lei și 45 de bani, iar motorina costă 17 lei și 45 de bani, transmite Cotidianul.md.

În luna martie, compania stabilise următoarele prețuri: benzina 98 – 19 lei, benzina 95 – 18,35 lei, iar motorina – 16,60 lei. La gazul lichefiat a rămas același preț.

Noua metodologie prevede că prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter