main logo
546

Schimburile comerciale între R. Moldova și Turcia vor atinge în 2017 jumătate de miliard de dolari

Schimburile comerciale între Republica Moldova și Turcia se dezvoltă dinamic, mai ales după semnarea Acordului de liber schimb, și vor atinge în acest an nivelul de aproape 500 milioane de dolari SUA.

Schimburile comerciale între Moldova și Turcia vor atinge 500 milioane dolariSchimburile comerciale între Moldova și Turcia vor atinge 500 milioane dolari

Aceasta a declarat după încheierea celei de-a noua ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, transmite Moldpres.

Viceprim-ministrul Turciei, Hakan Çavuşoğlu, a menționat, la rândul său, că comerțul exterior între cele două țări a crescut mai mult de zece ori comparativ cu anul 2000, când schimburile comerciale moldo-turce se ridicau la 45 milioane de dolari. 

”Potențialul este mai mare. Sper că în cel mai scurt timp vom atinge cifra pe care ne-o dorim, de 1 miliard de dolari SUA, și datorită Acordului de Liber Schimb”,  a spus oficialul turc.

În cadrul celei de-a noua ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică s-a discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, precum și posibilitățile de intensificare a acestora, inclusiv prin implementarea unor noi proiecte bilaterale în diferite domenii.

Octavian Calmîc a notat că Turcia este pe locul șapte printre partenerii externi ai Republicii Moldova și pe poziția a treia printre țările care au investit în economia moldovenească. Numai în ultimii ani au fost investite peste 22 milioane de dolari, iar cele 1250 de întreprinderi cu capital turcesc „vor diversifica comerțul atât cu mărfuri, cât și cu servicii”.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a apreciat deschiderea autorităților turce de a sprijini financiar înființarea unui birou comercial-economic pe lângă Ambasada Republicii Moldova din Turcia cu reședința la Istanbul, precum și organizarea unui Forum investițional la Istanbul în februarie 2018. 

”Există intenția părților să liberalizeze domeniul serviciilor, în special al transporturilor, atât avia cât și terestru, astfel ca schimburile comerciale să devină mai fluide”, a subliniat Calmîc.

”Turcia a fost printre primele țări care a susținut Republica Moldova și vă asigur că această susținere va continua fără să scadă din intensitate”, a declarat viceprim-ministrul Turciei, Hakan Çavuşoğlu.

Potrivit datelor statistice, exporturile din Republica Moldova în Turcia au crescut în zece luni ale anului 2017 de 1.6 ori, iar importurile cu 10.8 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării