main logo
1000

Sandu: Măsurile economice propuse de autorități sunt insuficiente

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, consideră că măsurile economice anunţate de autorităţi pe 30 martie sunt insuficiente pentru a păstra locurile de muncă.

Sandu: Măsurile economice propuse de autorități sunt insuficienteFoto: știri.md

Potrivit Infotag, ea a menţionat pe reţelele sociale că "măsurile propuse de autorităţi, în special rambursarea impozitelor pe salarii agenţilor economici care au fost nevoiţi să-şi înceteze activitatea şi creşterea indemnizaţiei minime de şomaj, nu sunt suficiente pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă", transmite Știri.md.

"Doar companiile mari, care au resurse să achite salariile, vor beneficia de aceste măsuri. Întreprinderile mici şi mijlocii, care fac plăţi în baza rulajului curent, nu au resurse să plătească nici salarii şi nici impozitele pe ele. 

Dimpotrivă, măsurile propuse ar putea face mai atractivă concedierea angajaţilor, odată ce indemnizaţia de şomaj o pot primi doar cei care îşi pierd locul de muncă", a menţionat Sandu.

Ea a solicitat din nou Guvernului să anunţe, în regim de urgenţă, subvenţionarea salariului (plata pentru şomajul tehnic) în cazul întreprinderilor închise temporar în proporţie de 75% din salariul de bază pe o perioada de trei luni, pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a preveni falimentarea în lanţ a agenţilor economici pe perioada crizei active".

"În condiţiile încetinirii activităţii economice şi ţinând cont de prognozele de recesiune economică la nivel mondial, solicităm Guvernului să adopte măsuri urgente şi hotărâte pentru a asigura accesul companiilor la lichidităţi şi pentru păstrarea locurilor de muncă pentru angajaţi. 

Aceasta va încetini descreşterea economică şi va oferi răgaz gospodăriilor casnice, agenţilor economici şi instituţiilor statului să analizeze efectele crizei şi să-şi ajusteze activitatea conform noilor realităţi", a menţionat Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării