main logo
1040

Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie, dar avem soluții

Prim-ministrul Maia Sandu spune că există riscul ca de la 1 ianuarie 2020 Republica Moldova să rămână fără gazul rusesc, dacă Ucraina va interzice tranzitarea acestuia pe teritoriul său.

Sandu: Există riscul să rămânem fără gazul rusesc după 1 ianuarie

Șefa cabinetului de miniștri spune că este o situație serioasă, dar că Guvernul se pregătește pentru aceasta și are soluții tehnice, transmite Știri.md cu referire la IPN

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

„Avem soluțiile cum să asigurăm țara cu gaze naturale. Una dintre ele este să depozităm gaze naturale în Ucraina, să le cumpărăm mai devreme, la un preț mai mic pentru că în iarnă va fi mai mare. Discutăm inclusiv identificarea resurselor financiare pentru că va fi nevoie de resurse financiare substanțiale ca să facem acest lucru”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit ei, mai există și alte opțiuni, dar acestea depind de faptul dacă celelalte țări, care trebuie să finalizeze anumite proiecte, vor reuși până la sfârșitul anului. 

„Discutăm inclusiv cu UE. Toată lumea înțelege că situația este complicată și cu siguranță vom avea aceste soluții tehnice, doar că va fi o situație complicată pentru noi: vom avea nevoie de bani suplimentari. Nu vom rămâne fără gaz”, a continuat șefa cabinetului de miniștri.

Totodată, prim-ministra spune că gazoductul Iași-Chișinău este o alternativă doar pentru trei raioane. Adică, dacă ar funcționa la capacitate deplină, s-ar putea asigura trei raioane din Republica Moldova cu gaz. 

„Pe partea Republicii Moldova proiectul va fi gata până la sfârșitul acestui an. Din păcate, pe teritoriul României proiectul va fi gata doar la mijlocul anului viitor. În ianuarie nu cred că putem să-l folosim”, a menționat premierul.

Șefa cabinetului de miniștri a mai menționat că recent au fost transmise documente la Fondul Monetar Internațional care demonstrează că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru ca să se deburseze următoarea tranșă de împrumut. 

„Asta înseamnă că vom avea acces la banii FMI și, la fel de important, aceasta ne oferă acces la banii din asistența macrofinanciară a Uniunii Europene, un lucru extrem de important pentru că asta presupune peste un miliard de lei, bani pe care îi obținem în această toamnă pentru ca să putem să plătim salarii, pensii și să facem alte cheltuieli absolut necesare”, a declarat șefa executivului.

De asemenea, prim-ministrul Maia Sandu a declarat ferm că blocul ACUM îl are în calitate de candidat pentru alegerile locale în municipiul Chișinău pe președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Maia Sandu spune că decizia a fost luată mai mult timp în urmă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării