main logo
1866

Salt spectaculos al contrabandei cu ţigarete din R. Moldova în România

Piaţa neagră a ţigaretelor din România s-a situat, în martie 2021, la 9,9% din totalul consumului, în creștere cu 1,3 puncte procentuale faţă de luna ianuarie, conform unei analize a companiei Novel Research care precizează, de asemenea, că aceasta este prima creştere semnificativă după mai mult de un an.

Salt spectaculos al contrabandei cu ţigarete din R. Moldova în România

Cele mai mari creşteri ale pieţei negre s-au înregistrat în regiunea Sud a României (plus 5,2 p.p. până la 8,2%), Nord-Est (hotarul cu Republica Moldova și Ucraina), care continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal comparativ cu restul zonelor ţării (plus 4,6 p.p. până la 26,9%) şi regiunea Vest (plus 3,8 p.p. până la 13,1%), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Creștere semnificativă a contrabandei din Moldova

Scăderi semnificative sunt notate în partea de Nord-Vest (minus 6,3 p.p. până la 9,9%) şi Sud-Est (minus 3,2 p.p. până la 5,6%).

Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea “cheap whites” se majorează cu 5 p.p. până la aproape 60%, dar cel mai tare crește cota țigărilor provenite din Republica Moldova - cu 12,5 p.p. până la 21,9%.

Altfel spus ponderea țigărilor de contrabandă ajunse pe piața românească din Republica Moldova a crescut de două ori și ceva de la începutul acestui an.

Aceasta în timp ce Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de ianuarie 2021, precizează Marian Marcu, director general Novel Research.

"Este îngrijorătoare creşterea de peste 1 p.p. în martie faţă de ianuarie, precum şi majorarea ponderii produselor de contrabandă provenite din Republica Moldova. Acestea arată incertitudinea de care este posibil să fie marcat anul 2021, mai ales în contextul ultimelor evoluţii din regiune", consideră Dragoş Bucurenci, director Comunicare, Philip Morris România.

Soluția: Modernizarea birourilor vamale situate pe graniţa comună

Directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu, a anunţat că autorităţile din România şi cele din Republica Moldova derulează un proiect de modernizare a şase birouri vamale situate pe graniţa comună (3 din România şi cele 3 corespondente din Republica Moldova), care reprezintă puncte strategice de trecere a frontierei.

"Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune creşterea eficienţei structurilor de control, a structurilor vamale, poliţiei, poliţiei de frontieră şi serviciilor cu atribuţii de combatere a criminalităţii organizate transfrontaliere. 

În prezent, sunt în fază de execuţie lucrările de infrastructură la 3 din cele 6 birouri, urmând ca până în iunie 2021 să înceapă lucrările şi la celelalte birouri vamale. În cadrul proiectului sunt prevăzute şi achiziţii de echipament de control nedistructiv şi instruirea lucrătorilor vamali pentru utilizarea acestuia", a declarat directorul general al Vămilor din România.

Pe de altă parte inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestorul principal Liviu Bute, recunoaște că ţigaretele sunt cele mai traficate produse la graniţele României.

Producătorii de ţigarete de pe piața românească consideră că, pentru menţinerea unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani.

Printre acestea se numără includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării, cu reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, precizează studiul Novel Research.

Potrivit estimărilor, o cotă de circa 10% a comerţului ilicit cu ţigarete, semnifică pierderi de circa jumătate de miliard de euro la bugetul României.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării