main logo
1091

Rușii cer autorităților să limiteze importul de fructe din Moldova

Pomicultorii ruşi cer Guvernului FR să limiteze importul de fructe din Moldova.

Rușii cer autorităților să limiteze importul de fructe din Moldova

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la presa rusă, o nouă adresare în acest sens a fost lansată de întreprinderile şi asociaţiile horticole din sudul Rusiei, transmite Știri.md.

Directorul general al Uniunii "Pomicultorii din Kuban", Nikolai Şcerbakov, a menţionat că au fost trimise apeluri prim-ministrului FR, Aleksei Gordeev, ministrului Agriculturii, Dmitri Patruşev, care este şi copreşedintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea comercial-economică.

"Motivul apelurilor a fost decizia de a extinde regimul preferenţial pentru importul de fructe din Moldova până la sfârşitul anului 2019. Din document reiese că pentru legume, mere, pere, caise, cireşe, vişine, piersice şi alte fructe taxa vamală este zero. Drept urmare, fructele importate pe piaţa rusă sunt mai ieftine decât cele autohtone, iar acest dumping complică în mod serios vânzarea producţiei de la întreprinderile noastre", a remarcat Şcerbakov.

El a subliniat că producătorii ruşi nu cer oficialilor să închisă complet graniţa pentru import. Este vorba despre restricţionarea acestuia pentru câteva luni, când în Rusia are loc recoltarea masivă a fructelor. Pomicultorii ruşi se confruntă cu deficit de capacitate pentru depozitarea pe termen lung a fructelor şi sunt nevoiţi să expedieze consumatorilor o mare parte din roadă direct de pe câmp.

"Ni se spune că în Moldova nu sunt destule frigidere pentru depozitarea pe termen lung a merelor şi trebuie să ajutăm vecinii noştri să-şi furnizeze producţia pe piaţa noastră. Dar în Rusia este aceeaşi situaţie. Cine ne va ajuta pe noi în acest caz?", s-a întrebat el.

Şcerbakov a reamintit că, în 2018, Moldova a devenit cel mai mare furnizor de mere în Rusia.

"Potrivit analiştilor portalului EastFruit, specializat în informarea despre pieţele de legume şi fructe, aproape 30% din totalul importurilor de mere în Rusia au fost de origine moldovenească. Aceasta înseamnă 200 mii tone. Datorită regimului preferenţial, volumul livrărilor către Rusia creşte acum. 

Astfel, în ianuarie-mai, importurile de mere au crescut cu 67%: 167 mii tone faţă de 100 mii tone în anul trecut. Prelungirea regimului preferenţial pentru merele moldoveneşti, a căror pondere pe piaţa rusă este deja foarte înaltă, vizează sprijinirea importatorilor, nu stimulează producţia internă, ci importul", consideră el. 

Directorul unei companii agricole ruse, Igor Mahonin, a menţionat că furnizorii moldoveni se vor strădui să profite din plin de perioada preferenţială, precum şi să exporte mere imediat după recoltare pentru a reduce costurile de depozitare.

"Volumul importului de mere în Rusia în a doua jumătate a anului ar putea creşte semnificativ. Nu este necesar să se interzică importul de mere moldoveneşti în general, ci să se limiteze importul acestora în Federaţia Rusă în perioada recoltării masive. Este vorba de două luni - de la 1 septembrie până la 31 octombrie, poate puţin mai mult, în funcţie de condiţiile meteorologice", a spus Mahonin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării