main logo
333

Rusia promite să îmbunătățească sistemul funciar al Transnistriei

Etapa pregătitoare a proiectului de dezvoltare şi restabilire a sistemului de îmbunătăţiri funciare al Transnistriei este aproape finalizată.

Rusia promite să îmbunătățească sistemul funciar al TransnistrieiFoto: argumentul.info

Finanţarea şi realizarea acesteia urmează să înceapă în 2019. Despre aceasta a declarat în ajun prim-viceministrul Agriculturii al Federaţiei Ruse, Djambulat Hatuov, la întrevederea de la Tiraspol cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, Krasnoselski a subliniat că "agricultura este o componentă importantă a economiei republicii, iar dezvoltarea acesteia este una dintre sarcinile prioritare ale statului", de aceea, "interacţiunea cu Federaţia Rusă pe linia agricolă este extrem de importantă pentru Transnistria".

De asemenea, ei au discutat posibilitatea dezvoltării producţiei de fructe şi pomuşoare şi a sectorului zootehnic în regiune.

Deja de câţiva ani autorităţile Transnistriei poartă negocieri cu Rusia privind asistenţa în restaurarea sistemului de îmbunătăţiri funciare. La începutul anului 2017, şeful departamentului agrar al regiunii, Efim Kovali, a declarat că Rusia va finanţa un proiect de reabilitarea sistemelor de irigaţii în Transnistria, oferind în aceste scop 8,9 mlrd. ruble. ($155,2 mil.).

În perioada sovietică, infrastructura de irigare permitea irigarea a 100 de mii de hectare din cele aproape 300 de mii de hectare de teren arabil. Astăzi, Transnistria dispune de 67 de mii hectare irigabile, dintre care mai puţin de 10 mii ha sunt irigate.

În cadrul proiectului, se planifică reconstrucţia staţiilor principale şi a reţelelor de aprovizionare cu apă, iar producătorii agricoli vor trebui să achiziţioneze ei înşişi echipamentul de irigare prin sistemul de credite ieftine, iar guvernul lucrează la îmbunătăţirea accesului la acestea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării