main logo
5717

Rusia nu mai reduce volumul de gaze livrat R. Moldova prin Ucraina

Rusia nu mai reduce aprovizionarea cu gaze a R. Moldova. Despre aceasta anunță concernul rus Gazprom, potrivit căruia compania Moldovagaz a plătit Gazpromului pentru livrările curente de gaz rusesc în noiembrie.

Rusia nu mai reduce volumul de gaze livrat R. Moldova prin Ucraina

„Compania „Moldovagaz” a eliminat încălcarea plății către „Gazprom” a livrărilor curente de gaz rusesc în noiembrie. Gazprom a primit fonduri pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Moldova. În acest sens, s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze către GIS Sudzha pentru tranzit în Moldova”, se arată într-un comunicat emis de Gazprom, transmite Știri.md.

Totuși, concernul rus avertizează asupra obligațiilor contractuale de plată și amenință cu sistarea completă a furnizării de gaze.

„Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății acestora”, se mai arată în comunicat.

Anterior, Gazprom amenința că, începând cu 28 noiembrie, de la ora 10:00, va reduce aprovizionarea cu gaz.

Și autoritățile centrale anunțau că, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%

Zilele trecute, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a aflat la Moscova, unde ar fi discutat despre livrările de gaze către R. Moldova.

De altă parte, guvernarea susține că este pregătită pentru a face față reducerii livrărilor de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării