main logo
437

Rusia continuă practica perimată cu liste ale exportatorilor de fructe

Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în care a cerut o nouă listă a producătorilor de fructe care vor putea exporta în Rusia.

Rusia continuă practica perimată cu liste ale exportatorilor de fructe

Potrivit ANSA ar fi vorba de prezentarea Listei suplimentare a exportatorilor de produse horticole din Republica Moldova cu codul tarifar 0808 şi 0809, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Fără intermediari

"Cerințele înaintate către exportatori sunt prezența infrastructurii de producere și logistică pentru livrarea producției proprii și excluderea intermediarilor. Această Listă e necesar de a fi înaintată către partea rusă până în data de 15/07/2019", susţine ANSA.

În acest context ANSA, reevaluează, actualizează cererile/solicitările depuse de către producătorii doritori de a exporta fructe în Federația Rusă, începând cu anul 2016  şi până în prezent.

Totodată toți solicitanții trebuie sa fie înregistrați în Sistemul Informațional Agricol al ANSA ”Certificarea fitosanitară” și ulterior incluși în planul anual de control.

Advertisement

De notat că în prezent nu este clar câte companii au dreptul de a exporta fructe în Rusia. Or pe pagina WEB a Rosselhoznadzor lipseşte o astfel de listă. 

Ruşii favorizează anumite companii

La finele anului trecut ANSA anunța că dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și până în 2018 doar 54 din acestea au obținut autorizația Rosselhoznadzor, fiind favorizate cele din regiunea transnistreană şi UTA Găgăuzia.

În septembrie 2018, Gheorghe Gaberi, director general ANSA, susţine că o soluție în extinderea exporturilor pe piața Rusiei ar fi renunțarea la liste permisive, dreptul de comerț fiind acordat tuturor întreprinderilor, care respectă cerințele Rosselihoznadzorului.

Menţionăm că mai mulţi specialişti au criticat practica formării de liste de exportatori, cerută de Rusia, care frecvent a dus la apariţia de scheme de corupţie şi trafic de influenţă. În plus permitea Rusiei să sancţioneze toţi exportatorii şi nu pe cei care încălcau normele fitosanitare.

Rusia rămâne în continuare principala piaţă de desfacere pentru fructele din Moldova, chiar dacă la unele s-a reuşit o relativă diversificare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării