534
0
Rusia amenință că va opri tranzitul de gaze prin Ucraina din 2020
534
0

Riscăm să rămânem fără gaz la iarnă, dacă Rusia va opri tranzitul prin Ucraina, așa cum amenință de ceva timp.

Dacă autoritățile ruse se vor ține de cuvânt, am putea să ne pomenim în fața unei criză energetică fără precedent, atenționează experții. Și asta pentru că tot gazul importat în Republica Moldova este din Rusia, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Cu câteva luni în urmă, Gazprom a început să-și notifice oficial partenerii că va opri transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei începând cu anul viitor. Anunțul a alarmat și autoritățile de la noi.

„Adică, dacă nu va fi un acord între Ucraina și Rusia, atunci probabilitatea va fi foarte mare că nu vor fi livrări de gaze către Republica Moldova. Trebuie să creăm o celulă anti-criză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze și să înghețe toată țara”, a declarat președintele țării.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că și Republica Moldova va fi afectată de acest conflict pentru că țara noastră folosește în proporție de sută la sută gazul rusesc.

„La moment, tot gazul care ajunge în Republica Moldova vine prin rețelele din Ucraina și dacă Gazprom stopează tranzitul prin Ucraina, noi rămânem fără gaz”, a spus Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Totuși, Tofilat este de părere că amenințarea rușilor va sta în aer în următorii doi-trei ani. Asta, pentru că rețelele alternative pe care Gazprom le construiește prin Turcia și Germania încă nu sunt gata.

„Construcția acestor gazoducte pe teritoriul UE va dura încă vreo doi ani de zile. Deci până în 2022, noi avem timp să ne rezolvăm problema cu aprovizionarea gazelor”, explică expertul.

Zilele trecute, ministrul Economiei a dat de înțeles că urmează să fie prelungit contractul cu Gazprom.

„Moldova Gaz încearcă să obțină fie un contract nou, fie să-l extindă pe cel vechi pe încă doi-trei ani, până când rezolvăm problemele legate de furnizările alternative”, a declarat Vadim Brînzan.

Când spune „furnizări alternative”, ministrul se referă și la gazoductul Iași-Ungheni. Lucrările continuă, iar la primăvară ar putea începe livrările. Vadim Brânzan a mai anunțat că au loc discuții cu România, Bulgaria și Ucraina pentru a ne conecta la conducta construită de ruși spre Turcia. De partea cealaltă, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că statul ar trebui să folosească rețelele deja existente.

„Azi în Moldova există rețele magistrale de gaz, care sunt utilizate pentru tranzitul lui în România, Bulgaria, Turcia. Dacă gazul circulă din Rusia în Ucraina, Moldova, România spre UE, el fix așa poate circula în sens invers, în regim de revers”, a mai adăugat Tofilat.

Prima dată, Rusia a oprit tranzitul de gaze prin Ucraina acum zece ani pentru două săptămâni, acuzând ucrainenii că ar fi furat din gaz. În ultimii ani, Ucraina nu mai cumpără gaz rusesc, dar asigură în proporție de 80% tranzitul pentru gazele naturale pe care Gazprom le vinde în Uniunea Europeană. Din aceste conducte se alimentează și Republica Moldova. Igor Dodon a anunțat că va întreprinde în septembrie o vizită la Moscova pentru a discuta acest subiect.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter