762
0
Rosselhoznadzor a interzis importul de butaşi de viţă-de-vie din Moldova
762
0

Rosselhoznadzor a interzis importul în Federaţia Rusă de butaşi de viţă-de-vie din cea mai mare pepinieră a Moldovei "Est Euro Vitis".

Foto: canal2.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la site-ul Ministerului Sănătăţii al FR, decizia vine din necesitatea de a împiedica introducerea şi distribuirea pe teritoriul Federaţiei Ruse a unui obiect de carantină pentru Rusia şi ţările Uniunii Economice Eurasiatice, o specie de proteobacterii, care cauzează îmbolnăvirea plantelor (Xylophilus ampelinus (Panagopoulos) Willems et. al)", transmite Știri.md

Inspectorii Serviciului rus Rosselhoznadzor au identificat această boală în produsele unei întreprinderi moldoveneşti, fapt ce a servit drept motiv pentru interdicţia în cauză, în conformitate cu cerinţele legii ruse şi ale celei de-a VII-a Convenţii internaţionale pentru protecţia plantelor.

Anterior, într-o discuţie cu directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vladislav Cotici, Rosselhoznadzor şi-a exprimat îngrijorarea pentru depistarea unei boli de carantină în butaşi de viţă-de-vie "Pinot Gris" din Moldova, care "afectează toate părţile arbustului - lăstari, frunze, inflorescenţe, tufişuri, ciorchini şi duce la moartea plantei".

Conducerea Serviciul fitosanitar rus a menţionat că se aşteaptă ca partea moldovenească "să investigheze cauzele infectării butaşilor cu o boală atât de periculoasă" şi nu a exclus introducerea unor "măsuri fitosanitare restrictive pentru materialul săditor importat din Moldova".

Compania "Est Euro Vitis" a fost înfiinţată în 2013 şi este specializată în producţia de butaşi de viţă-de-vie. Aceasta este situată în satul Sireţi, raionul Străşeni.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter