main logo
436

România: Start construcției gazoductului Ungheni-Chișinău pe 2 mai

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei.

România: Start construcției gazoductului Ungheni-Chișinău pe 2 mai

Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis pe 2 mai, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei din România, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„Astfel, facem încă un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Asta înseamnă că țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără riscuri, pentru că va avea o sursă alternativă de gaze naturale”, a comentat decizia Ministerului român al Economiei premierul Pavel Filip.

Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Societății Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA.

Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău a fost declarat de interes naţional în Republica Moldova. 

Proiectul include construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 kilometri, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. 

Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni - Chişinău reprezintă cea de-a două etapa a proiectului de interconectare Iaşi - Ungheni - Chişinău.

"Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat şi proiectele comune de investiţii, acestea fiind soluţii sigure pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova", a declarat ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău, cu ocazia acestui eveniment.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcţiune în anul 2014 şi prin aceasta pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu consumul anual al Republicii Moldova. 

Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gaziferă din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenţei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării