main logo
460

România a majorat capitalul pentru realizarea conductei Ungheni-Chișinău

Societatea Transgaz din România a aprobat majorarea capitalului social al subsidiarei sale Eurotransgaz din Chișinău cu suma de 13.409.643 euro, în vederea majorării cu aceeași sumă a capitalului social al întreprinderii Vestmoldtransgaz, privatizată în anul 2018.

România a majorat capitalul pentru realizarea conductei Ungheni-Chișinău

Suma este necesară pentru implementarea proiectului investițional de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, se arată în raportul financiar al Transgaz, pentru primul semestru din 2019, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Compania mai anunță că este garantor în contractul de împrumut încheiat în data de 24 ianuarie 2019 între Banca Europeană de Investiții și Eurotransgaz, în valoare de 38 milioane euro, în scopul finanțării constructiei de către Vestmoldtransgaz SRL a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

De notat că Transgaz prin intermediul subisdiarei sale Eurotransgaz din Moldova s-a angajat să construisacă în decurs de doi ani un gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și a instalațiilor necesare operării acestei conducte. 

Startul construcției a întârziat și acum nu este clar când acest gazoduct ar putea fi funcțional și permite livrarea de gaze din România.

Potrivit „Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, ce urma a fi aprobat de acționarii Transgaz, construcția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021.

Mai adăugăm că grupul Transgaz a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de circa 938,8 milioane lei românești (circa 199 milioane euro), în creștere cu 6,3% comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie-iunie 2019, Transgaz a obținut un profit net de 195,5 milioane lei românești, cu 30,2% mai mic comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Principalul acţionar al societăţii este statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, cu 58,5097% din acţiuni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării