main logo
471

România a ajuns la 80% rezervă de gaz în depozite

Peste 2,46 de miliarde de metri cubi de gaz erau înmagazinați, la finele săptămânii trecuter, în depozitele din România. Cifra ar reprezenta o plasă de siguranță pentru iarna care vine. În Europa, capacitatea de stocare a ajuns la 84,97%.

România a ajuns la 80% rezervă de gaz în depozite

Parlamentul European aproba, în iunie, planurile de refacere a stocurilor de gaze pentru toate statele membre la un nivel de cel puțin 80%. Capacitățile de stocare a gazelor au fost catalogate ca structură critică, iar recomandarea era ca, pe cât posibil, statele să ajungă la 90% capacitate de umplere, transmite Știri.md cu referire la ziarulnational.md.

În România, se estimează ca cifra să fie atinsă la final de octombrie când, în depozite, ar urma să existe 2.67 miliarde de metri cubi de gaz.


Cele mai bine la depozitare stau Portugalia - capacitate de umplere de 100%, Polonia- 98,8% și Franța - 94,7%. În cifre absolute, Germania are cea mai mare cantitate de gaze depozitată - 21,77 miliarde de metri cubi, urmată de Italia, cu 16,8 miliarde și Franța, cu 12,5 miliarde.

La polul opus, cel mai puțin gaz au strâns Letonia - 51%, urmate de Ungaria și Bulgaria - câte 68%.

România are, în momentul de față, o producție internă de aproximativ 25 de milioane de metri cubi de gaz pe zi și un consum de 13 milioane. Restul din producție merge către depozite.

Din depozit, poate fi scoasă zilnic o cantitate maximă de 31 de milioane de metri cubi de gaze. Un calcul realizat de Europa Liberă arată că, cu gazele din depozite și cu producția internă, România rezistă 86 de zile la un consum maxim estimat pentru perioada celor mai geroase zile, adică 57 de metri cubi de gaz pe zi.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării