main logo
3573

Risc de scumpiri în lanț, anunțat după prețul majorat la carburanţi

O scumpire nu vine niciodată singură. Experţii economici anticipează scumpiri în lanţ în ţara noastră, drept urmare a majorării preţurilor pentru carburanţi.

Risc de scumpiri în lanț, anunțat după prețul majorat la carburanţiFoto: știri.md

Şi agricultorii moldoveni, principalii furnizori de produse alimentare, spun că vor fi nevoiţi să-şi vândă producţia mai scump, întrucât vor suporta cheltuieli sporite, inclusiv pentru transport, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

Astfel, întâi de toate se vor scumpi fructele, legumele, în special cartofii, dar şi lactele. Experţii economici nu exclud că şi pentru pâine vom plăti mai mult.

Alexei Micu, unul dintre cei mai mari producător de grâu din nordul ţării, crede că după majorarea preţului pentru motorină, se vor scumpi cerealele.

Odată cu scumpirea carburanţilor, inevitabil, va creşte preţul legumelor, în special al cartofilor. Şi asta deoarece procesul de producere a acestora este costisitor.

Şi preţul fructelor ar putea să ne lase un gust amar.  

Economistul Constantin Beresteanu susţine că scumpirea benzinei şi motorinei este firească, în condiţiile în care Guvernul a decis majorarea cotei de acciz pentru carburanţi cu 10 la sută. Măsura a fost prevăzută în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, adoptată de Parlament. 

Beresteanu mai spune că autorităţile au fost conştiente da faptul că majorarea accizelor va genera scumpirea carburanţilor la pompă şi, inevitabil, va duce la scumpirea tuturor produselor.

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie, mai multe reţele de benzinării au afişat noi preţuri la pompă. Astfel, un litru de benzină A 95 a ajuns să coste 19 lei şi 20 de bani pentru un litru, cu 55 de bani mai mult. Motorina s-a scumpit cu 65 de bani şi se vinde de cu 17 lei şi cinci bani. Cea mai mare majorare, de 1 leu şi 20 de bani, este pentru gazul lichefiat. 

Un litru a ajuns să coste 11 lei şi cinci bani, faţă de 9 lei şi 85 de bani, cât a fost până acum. De la începutul acestui an, scumpirile se ţin lanţ în ţară. 

Chiar din prima zi a anului 2020, oamenii s-au văzut nevoiţi să plătească mai mult pentru călătoriile cu transportul interurban, după ce Ministerul Economiei a majorat tariful cu până la aproape 60 de bani pentru un kilometru parcurs.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării