main logo
376

Rezervele solide de capital mențin o poziție stabilă a băncilor din RM

Rezervele solide de lichiditate şi capital contribuie la menţinerea unei poziţii stabile a băncilor moldoveneşti.

Rezervele solide de capital mențin o poziție stabilă a băncilor din RMFoto: știri.md

Opinia aparţine participanţilor profesionişti de pe piaţă, care a fost solicitată de corespondentul agenţiei Infotag, transmite Știri.md.

"Rezervele de lichiditate şi capital au fost acumulate în avans, şi nu fără instrucţiuni ferme ale Băncii Naţionale a Moldovei. Acest lucru a fost realizat cu sârguinţă de către toate cele 11 instituţii financiare din sistemul bancar", notează interlocutorii agenţiei.

Rezultatele financiare ale băncilor în ultima lună de vară s-au dovedit a fi diferite, însă, în general, sistemul a obţinut un profit de 242,7 milioane de lei, adică cu aproape 10 milioane de lei mai mult comparativ cu luna iulie.

Victoriabank se află în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte majorarea profitului pe parcursul unei luni. Banca a câştigat cu aproape 20 milioane de lei (+42,1%) mai mult profit decât în luna iulie.

Cea mai mare scădere a profitului a fost înregistrată în cazul OTP Bank (14,1 milioane de lei).

Participanţii de pe piaţă acordă atenţie creşterii creditării, care încetineşte. În august, portofoliul de credite a sporit la nivelul marjei de eroare cu 0,2%. Suma totală a creditelor a ajuns la 52,44 miliarde de lei. Maib (+402 milioane de lei) a devenit în mod tradiţional deţinătorul recordului în luna august.

Pe fondul unei uşoare creşteri a portofoliului, calitatea creditelor s-a îmbunătăţit considerabil. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2,3%. Ponderea creditelor neperformante la 1 septembrie era de 7,1%.

Cea mai bună rentabilitate a activelor (ROA) şi cea a capitalului propriu (ROE) au fost înregistrate în cazul Moldindconbank - 2,56% şi, respectiv, 15,2%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării