main logo
7477

Reguli noi la casele de schimb valutar din R. Moldova

Banca Națională a Moldovei a prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind activitatea caselor de schimb valutar și hotelurilor în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.

Reguli noi la casele de schimb valutar din R. Moldova

Astfel, moldovenii care doresc să cumpere sau să vândă moneda naţională sau a altui stat, pe teritoriul Republicii Moldova, vor trebui mai întâi să prezinte un act de identitate, transmite Știri.md.

Centrul Naţional Anticorupţie, care este şi autorul proiectului de lege, îşi propune astfel să prevină spălarea banilor pe teritoriul ţării, dar şi să combată finanţarea terorismului extern.

Mai mult decât atât, conform proiectului dat, datele cetăţenilor moldoveni sau ai altor state care schimbă o sumă de bani mai mică de cinci mii de lei, vor fi stocate de autorităţi şi ulterior centralizate, pe un termen scurt. 

Situaţia se schimbă în cazul persoanelor care vor dori să schimbe o sumă mai mare. În acest caz, datele vor fi colectate timp de zece ani.

Potrivit responsabililor, casele de schimb valutar din Moldova  sunt folosite destul de des de cei care finanţează rebelii din estul ţării vecine, deoarece Ucraina are demult impus un control al identităţii în procesul de schimbare a banilor, cei care doresc să-şi ascundă numele, şi sunt implicaţi în conflictul din Donbas efectuează tranzacţii dubioase în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării