31 iulie, 15:48
302
0
Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, aprobat
31 iulie, 15:48
302
0

Guvernul de la Chişinău a aprobat în şedinţa de vineri Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

Documentul transpune mai multe acte în acest sens ale Uniunii Europene, modificate anterior, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Regulamentul privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje  reglementează gestionarea acestora în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, asigurând un grad ridicat de protecție a mediului, funcționarea pieței și evitarea obstacolelor în calea comerțului, prevenirea denaturării sau limitării concurenței.

Astfel, documentul stabilește măsurile prioritare destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora.

„Sunt supuse prevederilor prezentului regulament toate ambalajele plasate pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sunt utilizate sau că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populației sau din orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare”, indică hotărârea Executivului.

Raportarea obligatorie privind atingerea etapizată a obiectivelor anuale la nivel naţional de către producători privind valorificarea, inclusiv prin reciclare a deșeurilor de ambalaje, în funcție de tipul de material de ambalaj, se va efectua începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Monitorizarea și implementarea prezentei hotărâri se pune în sarcina Agenției de Mediu. De controlul asupra executării acestei decizii se va ocupa Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter