main logo
817

Recuperarea miliardului: Câți bani au fost returnați în 2018

Autoritățile au reușit să recupereze până acum doar 1,16 miliarde de lei în procesul de lichidare a Băncii de Economii SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Unibank” SA.

Recuperarea miliardului: Câți bani au fost returnați în 2018

Suma reprezintă mai puțin de 10 la sută din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat, în sumă totală de 14,1 miliarde de lei acordate de Banca Națională a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Astfel, în prima jumătate a anului curent, autoritățile au reușit să recupereze 158,1 milioane lei, iar pe parcursul anului trecut 306,6 milioane lei. Mai exact, în această perioadă, de la ”Banca de Economii” au fost recuperate 84,8 milioane de ei, de la ”Banca Socială” – 66,8 milioane lei, iar de la „Unibank” – 6,39 milioane lei.

Pentru recuperarea celorlalți bani, cele trei instituții financiare sunt implicate în prezent în 150 de acțiuni examinate de instanțele de judecată în cadrul cărora speră să mai recupereze aproximativ 4,6 miliarde de lei. Totodată, peste 200 de debitori se află în proces de insolvabilitate, iar suma validată care urmează a fi restituită este 3,7 miliarde de lei.

Potrivit BNM, atât mijloacele disponibile în conturile celor trei bănci la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării