main logo
1241

Record: Câți bani au trimis moldovenii acasă în luna iulie 2019

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a atins în luna iulie cel mai înalt nivel din acest an.

Record: Câți bani au trimis moldovenii acasă în luna iulie 2019

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în iulie prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 114,64 milioane de dolari SUA, cu 1 la sută mai puțin decât în perioada similară a anului precedent, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

BNM precizează că în iulie 2019, comparativ cu perioada similară a anului  trecut, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 2,2 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă, de facto (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent), a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 1,2 la sută.

Potrivit BNM, în șapte luni ale acestui an prin băncile licențiate au fost trimise acasă peste 703 milioane de dolari SUA, cu 7,0 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Datele BNM arată că în iulie 46,4 la sută din transferuri au fost efectuate din ţările Uniunii Europene, 24,1 la sută din statele CSI şi respectiv 29,5 la sută din restul lumii. Cei mai mulți bani au venit din Federația Rusă, respectiv 26,22 milioane de dolari SUA, după care urmează Israel cu 19,66 milioane de dolari transferuri, Italia – 14,14 milioane, Germania – 9,01 milioane,  SUA – 8,77 milioane, Regatul Unit al Marii Britanii și  Irlandei de Nord – 7,69 milioane de dolari SUA.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin sistemele de remitere de bani, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 53,6 la sută, urmate de transferurile în dolari SUA – 41,8 la sută și cele în ruble rusești – 4,6 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării