main logo
737

Recomandările FMI privind majorarea tarifelor la gaz, respinse de Guvern

Guvernul Moldovei a respins recomandarea FMI privind majorarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali de la 1 ianuarie 2020 cu 30%.

Recomandările FMI privind majorarea tarifelor la gaz, respinse de GuvernFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a declarat joi seara, la postul de televiziune N4, Preşedintele Igor Dodon, transmite Știri.md.

"Cum putem să majorăm tariful la gaz când preţul său în 2020 pentru Moldova va fi cu mult mai ieftin decât în 2019?! Oamenii pur şi simplu nu ne vor înţelege", a spus Preşedintele, care pledează pentru ca Moldova să aibă un program de cooperare cu FMI.

Referindu-se la relaţiile cu Fondul, şeful statului a recunoscut că Republica Moldova nu a fost de acord cu încă două recomandări ale FMI. Este vorba despre inadmisibilitatea creşterii pensiilor şi salariilor în sectorul public, precum şi reducerea investiţiilor în infrastructură, după cum propun experţii Fondului.

"Reiese că trebuie să renunţăm la investiţii, să limităm reparaţia şi construcţia drumurilor. Pentru ce? Pentru ca să primim de la FMI circa $40-50 mil., care oricum ajung apoi în rezervele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), deţinute în conturi la Washington, fără permisiunea de a le cheltui ca investiţii de stat", a spus Dodon.

El a recunoscut că rezervele BNM sunt necesare ţării pentru a asigura importurile necesare pe parcursul a trei luni.

"Dar volumul rezervelor BNM de $3 mlrd. este deja de câteva ori mai mare decât acest nivel necesar pentru importuri (acum rezervele BNM asigură un volum de importuri pentru 5 luni - "I.")", a spus Preşedintele, menţionând cp ar fi mult mai bine ca pentru asigurarea importurilor să fie lăsate $1,5 mlrd., iar restul sumei rezervelor să fie folosită în calitate de investiţii.

Potrivit lui Dodon, Moldova are nevoie de relaţii de parteneriat cu FMI, deoarece de aceasta depind relaţiile sale cu alţi parteneri externi, dar, "în acelaşi timp, nu ar trebui să avem mâinile legate".

"Nu vor să ne finanţeze din cauza majorării pensiilor, salariilor şi a investiţiilor mari în construcţia drumurilor - vom lua bani de la alţii. Iată Rusia ne oferă un credit pentru dezvoltarea infrastructurii. Acest credit va fi acordat aproximativ în aceleaşi condiţii ca şi partenerii occidentali. În caz contrar, în aşa condiţii, RM nu va putea construi drumuri încă 50 de ani. Moldova este capabilă să asigure plata salariilor, a pensiilor şi să acopere alte plăţi curente. Iar pentru proiecte investiţionale serioase, trebuie să luăm credite. Toate ţările fac aşa şi noi la fel vom face", a subliniat Dodon.

După cum a informat anterior agenţia INFOTAG, Guvernul îndeplineşte acum condiţiile actualului program de trei ani cu FMI, pe care Guvernul anterior al Maiei Sandu l-a prelungit până la 31 martie 2020. 

Prim-ministrul Ion Chicu spune că Guvernul său va avea neapărat un nou program cu FMI, care va ţine cont de interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi. Dar, în acelaşi timp, el nu exclude posibilitatea că, dacă programul nu va ţine cont de aceste interese, în relaţiile dintre Moldova şi FMI ar putea interveni o anumită pauză.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării