main logo
995

Recolta medie de grâu constituie în acest an circa 4,5 tone per hectar

Producătorii agricoli din Republica Moldova sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4,5 tone per hectar.

Recolta medie de grâu constituie în acest an circa 4,5 tone per hectarFoto: moldova.eu

Conform informațiilor oferite de subdiviziunile responsabile de sectorul agricol ale consiliilor raionale, din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealierelor din prima grupă și altor culturi a început cu o întârziere de circa două săptămâni, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Astfel, până în prezent, s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59.000 ha, recolta globală fiind de 268.414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per hectar. 

Totodată, situația recoltării grâului diferă de la un raion la altul atât la capitolul suprafețe și volume, cât și la productivitate. “În raionul Orhei s-au strâns 23.400 de tone, 20.250 de tone în raionul Ungheni, 19.238 de tone - UTA Găgăuzia, până la 6.000-8.000 de tone la Edineț, Drochia, Cahul etc., cu o productivitate medie preliminară de 5,5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești) până la 3,8 tone/ha (Orhei)”, indică Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

La fel, potrivit informațiilor preliminare, până în prezent, s-a recoltat orz de pe o suprafață totală de circa 37.054 ha, recolta globală fiind de 148.887 de tone, cu o productivitate medie pe țară de 4 tone de orz per ha.

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă, a fost recoltată roada de pe circa 12% din suprafața însămânțată.

În anul agricol 2021, au fost semănate circa 318.000 ha de grâu, ceea ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut, și 64.000 ha de orz, cu 18% mai mult decât în 2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării