15 octombrie, 10:37
487
0
Reacția MAI la știrea privind aflarea lui Plahotniuc în România: Fals
15 octombrie, 10:37
487
0

După ce în presă au apărut informații precum că ex-democratul Vlad Plahotniuc s-ar fi aflat pe teritoriul României, MAI de la Chișinău a venit cu o precizare în acest sens.

Potrivit Ministerului de Interne, știrea distribuită de Jurnal Tv, preluată ulterior de mai multe site-uri, s-ar fi dovedit una falsă, transmite Știri.md.

''În legătură cu unele informații eronate făcute publice de postul Jurnal Tv și preluate de alte surse (realitatea.md, Tvr Moldova, deschide.md, știri.md, infoprut.ro ș.a.) referitor la un răspuns oferit de Inspectoratul General al Poliției Române, la solicitarea jurnaliștilor privind demersurile oficiale făcute de autoritățile Republicii Moldova cu privire la aflarea pe teritoriul României a cetățeanului Vlad Plahotniuc și acțiunile de identificare a locului aflării și extrădării lui.

Ministerul Afacerilor Interne reiterează despre faptul că informațiile prezentate în luna septembrie 2020 despre demersurile transmise autorităților din România sunt oficiale și veridice, la fel și despre informațiile recepționate prin canalele speciale de comunicare.

Pe parcursul zilei de ieri, JurnalTv și Jurnal.md a publicat o știre la același subiect, care încalcă normele deontologice, nefiind respectate regulile de prezentare a informațiilor veridice și verificate și fără a publica poziția MAI, care a fost exprimată imediat la solicitarea jurnalistului.

În urma comunicărilor avute cu instituțiile responsabile din România, inclusiv cu Inspectoratul de Poliție am fost informați despre faptul că postul de televiziune Jurnal Tv a interpretat răspunsul la solicitarea expediată și respectiv a publicat o știre falsă, care a generat alte știri.

Mai exact, Poliția Română a răspuns la întrebarea dacă autoritățile din Moldova au comunicat prin intermediul Biroului Interpol și Inspectoratului de Poliție Română, iar răspunsul a fost nu, pentru că comunicarea care a avut loc prin alte canale specializate, mai exact demersurile au fost făcute prin canalul securizat de legătură SIENA al Europol.

Astfel, MAI solicită Consiliului de presă, Consiliului coordonator al audiovizualului să se autosesizeze pe marginea acestui caz și să intervină în vederea asigurării informării corecte a cetățenilor și excluderii aparițiilor știrilor false în mass-media, inclusiv prin dezmințiri publice.

Totodată, solicităm postului Jurnal Tv și celor care au preluat știrea să revadă informația publicată și să vină cu o dezmințire, inclusiv să revină cu o solicitare repetată către autoritățile din România, prin care să ceară informații exacte despre canalele prin care autoritățile din Republica Moldova au comunicat pe marginea acestui caz'', se arată în comunicat.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter