main logo
4695

Reacția bătrânilor după ce Guvernul a aprobat indexarea pensiilor

Pensiile vor fi indexate cu 15 la sută din 1 aprilie și nu cu aproape 30 atât cât a constituit inflația în anul trecut. Aceasta va constitui 2.620 de lei sau cu 341 de lei mai mult decât în 2022.

Reacția bătrânilor după ce Guvernul a aprobat indexarea pensiilor

Proiectul a fost aprobat astăzi de Guvern. Premierul s-a arătat deranjat de faptul că bașcanul Găgăuziei a vrut să știe de ce pensia nu se majorează atât cât este inflația, așa cum prevede legea. Iar Dorin Recean a spus că nu sunt bani pentru asta. Vârstnicii cu care am discutat spun că suma e prea mică, de asta sunt nevoiți să vină la piață și să vândă ce pot, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Potrivit proiectului, coeficientul de indexare se va aplica doar părții de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul acesta, care constituie 11.700 de lei.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: “Proiectul în cauză propune indexarea la 1 aprilie a prestațiilor sociale cu coeficientul indexării de 15%, reieșind din creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de 2021. Mărimea pensiei minime pentru limita de vârstă va constitui 2.620 de lei, o majorare cu 341 de lei”.

Pentru indexarea prestațiilor sociale sunt necesari aproximativ 3,06 miliarde de lei, care vor fi alocați din bugetul de asigurări sociale și cel de stat. În cadrul prezentării proiectului, bașcanul Găgăuziei a vrut să știe de ce pensia nu se majorează atât cât este inflația, așa cum prevede legea. Iar premierul s-a arătat deranjat de obiecțiile Irinei Vlah.

IRINA VLAH, bașcan UTA Găgăuzia: “Legea de bază privind indexarea pensiei prevede o majorare în conformitate cu procentul de inflație, care astăzi a ajuns la 26%. Credeți că este suficientă această indexare de 15%?

– Doamna Vlah, eu am rugat colegial să nu mai facem politică aici. Toată lumea știe din ce resurse.

– Eu pot să continui?

– Da, puteți după ce eu am să sfârșesc.

– Prima dată în acești opt ani, dumneavoastră mă întrerupeți, nu-i corect. Eu am nevoie să expun opinia și să pun întrebările.

– O să vă întrerup de fiecare dată când veți utiliza această tribună pentru a face politică.

– Aceasta nu e tribună. Eu sunt membră a Guvernului și pot să pun întrebări.

– Puteți să întrebați.

Într-un final, premierul a fost cel care a răspuns, declarând că s-a făcut majorarea, reieșind din banii disponibili, dar că statul face tot posibilul ca să asigure păturile vulnerabile și să crească pensiile și alocațiile sociale. Vârstnicii cu care am discutat spun că această indexare e mică. Doamna Ana vine la piața din Chișinău ca să vândă ce adună de prin pădure, iar asta pentru că pensia nu-i permite să-și acopere toate cheltuielile.

“E puțin, eu toată viața am lucrat la spital, am fost infirmieră, acum am 2.000 de lei și ce fac cu 2.000? Dacă avem acum 2.200, dar 3.000 nu o să avem, păi ce asta e ridicare de pensie? Ne descurcăm prin sărăcie, când avem, când nu avem”.

Femeia spune că și soțul său are tot 2.000 de lei. Nu ar veni să stea în stradă să vândă, dar viața e scumpă, facturile mari și este nevoită să supraviețuiască.

“Am fost în pădure, am strâns urzici, toamna trecută am adunat măceș și vin la piață. Dacă mi-ar fi destul, nu m-aș duce să mă înghimp prin urzici.

Se descurcă greu și doamna Parascovia, care vine din Cojușna și, în loc să se bucure de odihna binemeritată și să-și îngrijească nepoții, este nevoită să crească flori, ca să le poată face un ban suplimentar pentru existență, spune femeia.

“Sigur că trebuie mai mult. Totul se scumpește, în fiecare zi tot mai mult și mai mult. Lumea se chinuie, adună câte ceva, adună sticle și le dau. Dar cum să achităm facturile? E foarte scump”.

Alții spun că se mulțumesc cu puținul pe care îl au, dar tot sunt nevoiți să crească și să vândă ce mai au prin curte.

”Mulțumim de ce ne dau. La părinții mei le dădeau câte 3-4 ruble și trăiau și atunci. Acum s-a lenevit lumea, tânăr, bătrân, pământul stă pârloagă, dar ei stau și așteaptă pensie să le dea, dar trebuie să muncim toți”.

“Ei măresc după posibilitate, vor mări mai încolo, dar dacă nu sunt bani, bogdaproste și de atât”.

De asemenea, decizia Guvernului mai prevede că, din 1 aprilie, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va constitui între 1.310 lei și 1.965 de lei, în funcție de gradul de severitate. Pe lângă asta, anul trecut, Guvernul a alocat vârstnicilor un ajutor unic în mărime de 1.500 de lei, iar pentru perioada de iarnă a oferit compensații pentru plata curentului, a căldurii și a gazului, în funcție de gradul de vulnerabilitate. Pentru asta a fost creat un Fond în valoare de cinci miliarde de lei. Potrivit BNM, rata inflației a ajuns în decembrie trecut la 30 la sută, iar pentru acest an este prognozată o diminuare a acesteia de până la 15%.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării