main logo
1940

Reacția ANRE la majorarea prețurilor la carburanți în R. Moldova

Din martie 2019, Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei nu mai stabileşte preţurile plafon pentru produsele petroliere şi nu are nici o legătură cu formarea lor.

Reacția ANRE la majorarea prețurilor la carburanți în R. MoldovaFoto: știri.md

Potrivit Infotag, în aşa fel a reacţionat ANRE la "unele comentarii în spaţiul public cu privire la evoluţia preţurilor la produsele petroliere", subliniind că în această privinţă pot fi obţinute informaţii direct de la companiile de sector, transmite Știri.md

După cum a informat anterior Infotag, din mai 2016 până în februarie 2019, ANRE stabilea preţurile plafon pentru produsele petroliere la staţiile de alimentare, în fiecare două săptămâni, luând în considerare cotaţiile medii Platts pentru benzină şi motorină, precum şi costurile de operare pentru importul de combustibil. 

De la începutul anului 2019, aceast lucru a fost anulat de Parlament, iar operatorilor de pe piaţă li s-a acordat dreptul de a stabili preţurile în mod independent. 

ANRE are dreptul să monitorizeze respectarea metodologiei de către vânzători şi, în caz de încălcare, să suspende pentru două luni licenţa şi să se adreseze instanţei.

Din 2020, atât consumatorii, cât şi mulţi politicieni au început să solicite revenirea la metodologia anterioară, considerând că cea existentă este imperfectă şi că este benefică doar pentru participanţii de pe piaţă. 

Oponenţii au atras atenţia şi la posibilitatea influenţei politice asupra stabilirii preţurilor. 

Aceştia au menţionat faptul că în 2020, înainte de alegerile prezidenţiale, preţurile la benzinării doar au scăzut şi, după pierderea lui Igor Dodon şi a Partidului socialiştilor, au crescut de trei ori din decembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării