main logo
7795

Război energetic: Moldgres lasă fără energie Republica Moldova

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom nu a reușit să semneze contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

Război energetic: Moldgres lasă fără energie Republica MoldovaFoto: europa liberă

Aceasta înseamnă că deficitul de curent electric în Republica Moldova se va aprofunda, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Andrei Spînu nu a oferit o explicație a cauzelor nesemnării contractului cu Moldgres, dar a precizat că, pentru luna noiembrie, SA Energocom a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:

- s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;
- s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie;
- pentru ziua de mâine s-a procurat 5.530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

În consecință, pentru ziua de 1 noiembrie, vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4.070 MWh, ceea ce constituie 30-40% din necesar.

„Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național.

Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate”, a scris Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.

Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi de gaz pentru malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Totodată, luni, 31 octombrie, Energocom a achiziționat de pe piață încă 27 de milioane de metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de metan este de aproximativ de 127 de milioane de metri cubi.

Anterior, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Moldgres va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70% la 27%, iar de la 1 noiembrie - la doar 23%.

Moldgres a livrat însă în ultimele zile circa 40-50% din necesarul de energie, datorită faptului că Chișinăul a oferit gaz suplimentar.

Amintim că, pe 29 octombrie, pentru prima dată, compania Energpocom a achiziționat electricitate de pe OPCOM (operatorul pieței de energie electrică din România).

Prețul energiei însă este de 132 de euro/MWh, de două ori și ceva mai scump decât al curentului livrat de Moldgres.

În trecut am mai avut situaţii în care Moldgres a sistat livrările de energie electrică, dar atunci exista posibilitatea de a cumpăra curent electric din Ucraina. Acum însă, după atacurile ruseşti cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ţara vecină se confruntă cu deconectări masive.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării