main logo
436

Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești și-a revenit

Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești a crescut, în luna august, până la o rată de 8,13 la sută, cifră comparabilă cu valoarea înregistrată în luna martie.

Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești și-a revenit

Creditele au devenit relativ mai scumpe după majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei la 7,5 la sută, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Creșterea dobânzilor în luna august a dus la scăderea cererii pentru creditele bancare, care a coborât la cel mai jos nivel din ultimele șase luni. 

Persoanele juridice și cele fizice au contractat de la bănci în luna august credite în sumă de 1,8 miliarde lei,  față de 2 miliarde în luna precedentă, când rata dobânzii a coborât la minimul istoric de 8,0 la sută.

Conform datelor BNM făcute publice astăzi, agenții economici și populația au luat în opt luni ale acestui an credite bancare în sumă de peste 15 miliarde lei. 

Cele mai solicitate au fost creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani, care reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor în monedă națională.

Potrivit Băncii Naționale, creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de finanțările acordate persoanelor fizice, care au atins suma de 957 milioane de lei.

Persoanelor fizice le-au fost acordate împrumuturi în lei cu o rată medie a dobânzii de 7,70 la sută, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,61 la sută. 

Persoanele fizice au contractat credite pentru imobil la o rată medie de 6,86 la sută, față de 6,75 la sută în iulie. 

Statisticele bancare arată că în august anul curent populația a luat de la bănci credite pentru imobil în sumă de 286 milioane de lei. 

Datele BNM mai relevă că în totalul creditelor contractate de persoanele fizice în luna trecută, au prevalat cele de consum, care s-au cifrat la 601 milioane de lei.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,58 la sută. Băncile au oferit în iulie împrumuturi în valută în sumă echivalentă cu 806 milioane de lei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării