main logo
4104

Rata dobânzii la creditele în lei moldovenești continuă să scadă

Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești continuă să scadă și a coborât în luna martie la minimul istoric de 8,17 la sută.

Rata dobânzii la creditele în lei moldovenești continuă să scadă

Reducerea ratei dobânzii stimulează cererea pentru creditele bancare, persoanele fizice și juridice contractând în luna martie împrumuturi bancare în valoare de 1,9 miliarde de lei, cu peste 450 milioane de lei mai mult decât în ianuarie, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

BNM precizează că volumul creditelor acordate în moneda națională în martie 2019 a depășit cu 32,4 la sută nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent. Cele mai atractive au fost creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani (45,5 la sută din totalul creditelor acordate).

Potrivit Băncii Naționale, creditele acordate în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (47,8 la sută) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare cu o pondere de 45,8 la sută (47,5 la sută aparțin comerțului).

Persoanelor fizice le-au fost acordate credite în lei cu o rată medie de 7,54 la sută, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,76 la sută. Persoanele fizice au contractat credite pentru imobil la o rată medie 6,28 la sută. Statisticele bancare arată că, în luna martie acest an, populația a luat de la bănci împrumuturi pentru imobil în sumă de 289,5 milioane de lei, o sumă record pe acest segment al finanțărilor bancare.

Dobânda la împrumuturile bancare în lei a urmat un trend descendent după ianuarie 2009, când rata urcase la 23,25 la sută per total sistem, iar creditele contractate de persoanele fizice au atins un nivel și mai înalt, de 24,19 la sută. 

A urmat o perioadă lungă a ieftinirii finanțărilor bancare, care erau oferite în noiembrie 2014 la o rată ponderată pe sistemul bancar de 9,81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16,09 la sută în ianuarie 2016. 

Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobânzii.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,27 la sută. Creditele în valută au fost solicitate, în principal, de către societățile comerciale nefinanciare (91 la sută), ponderea majoră (47 la sută) revenind comerțului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării