main logo
234

Raportul semianual privind bugetul public, aprobat de Guvern

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat Raportul semianual privind executarea bugetului public național și a componentelor acestuia pentru anul 2022.

Raportul semianual privind bugetul public, aprobat de GuvernFoto: gov.md

Documentul include datele privind executarea bugetului public național (BPN), precum și a bugetului de stat în anul 2022 la venituri, cheltuieli, deficit și surse de finanțare a deficitului, transmite Știri.md.

De asemenea, Raportul conține informația privind datoria de stat și soldurile de mijloace bănești în conturile bugetului de stat.

Potrivit Raportului, veniturile BPN pentru semestrul I al anului 2022 constituie 41,7 miliarde de lei, fiind în creștere cu 6,8 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului 2021.

În perioada de referință, veniturile colectate de către Serviciul Fiscal de Stat au însumat 27 de miliarde de lei, cu 4,4 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Veniturile colectate de către Serviciul Vamal au constituit 15,5 miliarde de lei, cu 2,9 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Cheltuielile BPN realizate în semestrul I al anului 2022 au constituit 45,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 6,7 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Executarea BPN în primele luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 3,4 miliarde de lei, sau 1,25% din PIB, în condițiile în care ținta de deficit bugetar pentru anul 2022 a fost stabilită de 7,23% din PIB.

La situația din 30 iunie 2022, soldul datoriei de stat a reprezentat 78,9 miliarde de lei, dintre care 46,7 miliarde de lei constituie datoria de stat externă și 32,2 miliarde de lei - datoria de stat internă.

Raportul semianual privind executarea BPN și a componentelor acestuia pe anul 2021 urmează a fi prezentat Parlamentului.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării