main logo
758

Raportul Moldova 2020: Economia se confruntă cu o recesiune

Asociaţia Camerelor de Comerţ Europene Eurochambers şi proiectul EU4 Connecting Companies au prezentat Raportul de ţară "Moldova 2020" privind situaţia economică în republică.

Raportul Moldova 2020: Economia se confruntă cu o recesiuneFoto: forbes.com

Potrivit Infotag cu referire la surse din cadrul camerei de Comerţ şi Industrie a RM, care, la fel a participat la pregătirea raportului, acesta conţine analiza economică a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) structurată sectorial, în funcţie de gen şi tip, care se bazează pe date statistice, inclusiv privind exporturile în mai multe sectoare, transmite Știri.md.

Totodată, au fost prelucrate date obţinute prin chestionarea a circa 340 companii.

Raportul reflectă situaţia IMM-urilor, performanţele acestora şi provocările cu care se confruntă, inclusiv lipsa forţei de muncă calificate, corupţia, accesul la pieţele externe.

Concomitent, este scos în evidenţă impactul măsurilor de susţinere a mediului de afaceri, dar sunt formulate şi recomandări relevante susţinerii dezvoltării acestor categorii de întreprinderi.

Potrivit documentului, economia Moldovei se confruntă cu o recesiune în 2020 din cauza pandemiei COVD-19. Reducerea activităţii comerciale şi de afaceri din ţară are deja un impact negativ asupra economiei.

În context, un compartiment separat al Raportului este dedicat impactului COVID-19 asupra IMM-urilor din Moldova comparativ cu celelalte ţări ale Parteneriatului Estic.

Acesta oferă scenarii estimative ale evoluţiei în timp a impactului şi capacitatea IMM-urilor de recuperare postpandemie. 

Astfel, se estimează că deficitul de cont curent va rămâne ridicat, deoarece exporturile scad mai repede decât importurile şi se preconizează că presiunile inflaţioniste se vor consolida.

Totodată, Raportul conţine informaţii despre asistenţa acordată IMM-urilor de UE4Business în Moldova, inclusiv:

  • acces la finanţare prin intermediul programelor care oferă împrumuturi şi acordă stimulente IMM-urilor pentru a investi în noi oportunităţi de afaceri, tehnologii moderne şi inovatoare;
  • acces la pieţe prin intermediul iniţiativelor care ajută la identificarea investiţiilor în noi oportunităţi de afaceri;
  • acces la cunoştinţe prin intermediul serviciilor de consultanţă pentru afaceri în domenii specifice, cum ar fi competitivitatea, exporturile, standardele, strategia, marketingul, operaţiunile, managementul calităţii sau eficienţa energetică.

Eurochambres uneşte asociaţii de afaceri din 43 de ţări. CCI a RM este membră a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Europene din 10 octombrie 2002.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării