main logo
1000

Raportul înțelegerilor de cartel. Expert: Răducan a încălcat legislația

Expertul economic Victor Parlicov susține că președintele Consiliului Concurenței Marcel Răducan a încălcat legislația pentru că a expediat parlamentarilor raportul privind înțelegerile de cartel ale petroliștilor a încălcat legislația.

Raportul înțelegerilor de cartel. Expert: Răducan a încălcat legislația

Mai mult, Răducan astfel a divulgat metodele de investigație ale instituției iar cei mai grav că acest raport ar putea fi anulat în instanță pentru că petroliștii vor invoca că raportul respectiv este o comandă politică, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Parlicov a fost întrebat de ce președintele Consiliului Concurenței a expediat raportul privind înțelegerile de cartel ale petroliștilor deputaților din Comisia economie, buget și finanțe.

„Eu cred că domnul Răducanu prin faptul că a divulgat acest raport al Consilului Concurenței către deputați a făcut o mare defavoare însuși instituției. În primul rând prin faptul că a divulgat metodele de investigație ale Consiliului Concurenței.

În al doilea rând el a încălcat legislația pentru că el trebuia să ofere o informație mai retușată și nu una detaliată.

Prin faptul că acest raport a fost expediat în forma sa finală unor deputați apare o altă problemă - acum petroliștii vor merge în instanță și vor spune că domnul Răducan nu-și face lucrul de președinte al Consiliului Concurenței dar execută o comandă politică, drept dovadă pot fi aduse scurgerile de informații și că toată această investigație nu este altceva decât o comandă politică”, a răspuns expertul. 

Fostul președinte ANRE a adăugat că dacă consiliul Concurenței se ocupa de această problemă, (n.red. verificarea unor posibile înțelegeri de cartel ale petroliștilor) nu la cererea deputaților, dar din 2013 - 2014 sau 2015 Republica Moldova nu știa acum de problema carburanților și a acestor înțelegeri de cartel. 

Anterior consiliul concurenței a mai plaicat amenzi petroliștilor pentru „înțelegeri de cartel”, însă potrivit lui Parlicov, acestea au fost anulate în instanță: „Toate celelalte amenzi aplicate anterior de Conciliul Concurenței au fost anulate în judecată pentru că au fost mult mai proaste din punct de vedere al calității. Acesta este mult mai calitativ”. 

Amintim că acum o săptămână, jurnaliștii au intrat în posesia raportului integral al Consiliului Concurenței privind piața petrolieră din țară.

Autorii documentului au constat încălcarea Legii Concurenței de către întreprinderile Rompetrol Moldova SA, Lukoil-Moldova SRL, Petrom-Moldova SRL, Bemol-Retail SRL, Datario SRL și Tirex Petrol SA prin participarea la un acord/practică concertată care a fost îndreptată spre stabilirea/fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat pe teritoriul R. Moldova în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării