main logo
1297

Raport: România rămâne principala piață de desfacere pentru R. Moldova

Republica Moldova rămâne vulnerabilă la capitolul comerțului exterior de bunuri, din cauza dependenței de un număr redus de piețe de desfacere. Cel puțin asta arată un raport realizat de către experții centrului analitic independent „Expert-Grup".

Raport: România rămâne principala piață de desfacere pentru R. MoldovaFoto: Imagine simbol

Potrivit datelor, deși în 2014 a fost creată Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Republica Moldova și Uniunea Europeană, țara noastră nu a valorificat la maximum acest potențial, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Potrivit raportului „Expert-Grup”, până în 2006, principala destinație a exporturilor era Federația Rusă. Acolo ajungeau peste 30 la sută din mărfurile autohtone.

În ultimii ani, principala piață de desfacere a țării noastre este România, unde exportăm în jur de 35 de procente din totalul produselor. În același timp, România absoarbe mai mult de jumătate din exportul de bunuri moldovenești destinate țărilor din Uniunea Europeană. Preponderent, bunurile moldovenești ajung și pe piețele din Italia, Germania, Cehia și Polonia.

Este de menționat că investițiile străine directe în capitolul întreprinderilor moldovenești au crescut la sfârșitul anului trecut cu 20 de procente față de 2022. Mai exact, este vorba de o pondere de 86 la sută din totalul investițiilor, aceasta fiind de peste trei miliarde de dolari. Cu toate acestea, experții constată că mai rămân anumite rezerve și potențial pentru progres economic, în special în domeniul diversificării piețelor de desfacere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării