main logo
2304

Rafinăria de la Comrat se închide: Petrolul moldovenesc, mai ieftin cu 30%

Administratorul companiei Valiexchimp SRL, aflată în prezent în insovabilitate (procedura planului), anunță o licitație de vânzare a țițeiului extras la zăcământul Văleni. Motivul ar fi căutarea de noi clienţi, dar şi o posibilă sistare a activităţii rafinăriei de la Comrat.

Rafinăria de la Comrat se închide: Petrolul moldovenesc, mai ieftin

Procedura de vânzare ar urma să aibă loc după cum urmează: vânzarea țițeiului se va efectua prin loturi a câte 200-500 tone pe baza ofertelor recepționate de la cumpărători, dar nu mai puțin decât prețul publicat în raportul Platts European Marketscan la produsul marca Brent minus maximum 20 de dolari pe baril, pe media ultimelor 10 zile, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

De ce petrolul moldovenesc este mai ieftin cu 30%

Ion Popa, administratorul Valiexchimp a declarat pentru mold-street.com că licitaţia este organizată pentru a elimina suspiciunile creditorilor privind existenţa unor înţelegeri cu eventualii cumpărători. "Există oferte de la cumpărători din Moldova şi România", a explicat Ion Popa fără a da detalii.

Totodată el a explicat faptul că petrolul moldovenesc se vinde mai ieftin cu 20 de dolari pe baril decât cel marca Brent (din Marea Nordului) prin calitatea mai joasă a ţiţeiului extras în sudul Republicii Moldova.

În condiţiile în care în prezent barilul marca Brent se vinde cu circa 62 de dolari, apoi un baril de ţiţei moldovenesc ar urma să coste circa 42 de dolari, apoi o tonă circa 265 de dolari.

Ion Popa a precizat că Valiexchimp extrage între 450 şi 470 tone de ţiţei pe lună, adică circa 5.500 de tone pe an.

În condiţiile unui preţ de circa 265 de dolari pe tonă, ar fi circa 1,45-1,5 milioane de dolari pe an. 

Prea puţin pentru a rambursa datoriile de câteva sute de milioane lei pe care le are Valiexchimp în prezent, în special în dosarul BEM.

Rafinăria de la Comrat s-a închis?

Anterior însă Valiexchimp SRL (proprietar Valentin Bodişteanu) vindea tot țițeiul extras la Văleni companiei Arnăut-Petrol SA care de regulă îl procesa la rafinăria de la Comrat. Ultima însă nu ar funcţiona.

Vladislav Boghii, directorul Arnăut-Petrol SA și al răfinăriei de la Comrat nu a răspuns la apelurile telefonice și nici la mesajele noastre. La finele anului 2017 Arnăut-Petrol a încercat să exporte produse petroliere în Ucraina, dar produsele au fost arestate de autorităţile din Ucraina, din motive că ar putea fi o schemă de contrabandă. 

Anterior Boghii susținea că lipsa materiei prime împiedică activitatea la capacități maxime a rafinăriei. Astfel rafinăria procesa anual circa 10.000 de tone de țiței extras la Văleni, în timp ce capacitatea ei de prelucrare ar fi de 100.000 de tone.

Cât petrol producem și exportăm

Potrivit Balanței energetice în anul 2015 în Moldova au fost extrase 7.000 de tone de petrol și 16.000 de tone de produse petroliere (echivalent petrol). 

În același an au fost exportate 14.000 de tone de produse petroliere, în timp ce importul a constituit 851.000 de tone.

În anul 2016 în Moldova au fost extrase 7.000 de tone de petrol și produse 18.000 de tone de produse petroliere (echivalent petrol). În 2017 însă producţia de petrol a scăzut la doar 5.000 de tone.

Potrivit unor estimări, dacă ar fi realizate investiţii în prospecţiuni şi în forarea de sonde la adâncimi mai mari ar fi şanse a de majora de zeci de ori extracţia. Investiţiile necesare sunt însă foarte mari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării