main logo
1117

R. Moldova și NATO își consolidează cooperarea în domeniul energetic

Republica Moldova și NATO continuă dialogul și cooperarea privind consolidarea rezilienții în domeniul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Experții din țara noastră și NATO s-au întâlnit pentru a face bilanțul eforturilor actuale.

R. Moldova și NATO își consolidează cooperarea în domeniul energeticFoto: nato.int

Potrivit Ministerului Energiei, discuțiile s-au axat pe prezentarea lacunelor identificate și propunerilor de modificare/adaptare a politicilor pentru a spori reziliența sectorului energetic critic al țării noastre, din perspectiva securității cibernetice și a riscurilor hibride, transmite Știri.md.

La invitația Ministerului de resort, la eveniment au participat entitățile-cheie în ceea ce privește asigurarea securității statului, inclusiv din perspectiva securității cibernetice și informaționale, precum Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Securitate Cibernetică. 

„Trebuie să ne întâlnim, să colaborăm și să creștem conștientizarea cu privire la reziliența sectorului energetic și riscurile cu care ne confruntăm. Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu”, a declarat secretarul de stat Cristina Pereteatcu.

Totodată, șeful Secțiunii de Securitate Climatică și Energetică în cadrul Diviziei de Inovație, Hibrid și Cibernetică NATO, Samu Paukkunen, a reiterat că Alianța va continua să sprijine Republica Moldova în vederea consolidării rezilienței energetice.

„Raportul Echipei de Suport Consultativ pentru Reziliență NATO din anul trecut și Exercițiul de Mese Rotunde oferă baze solide pentru continuarea dialogului și sprijinului practic în consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Aceste eforturi vor ajuta Moldova să fie pregătită și să facă față eventualelor riscuri sau provocărilor actuale, dar și să fie pregătită pe viitor pentru provocările emergente de securitate”, a menționat oficialul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării