main logo
516

R. Moldova își aliniază producţia agroalimentară la cea a UE

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege privind producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice, proiect ce se aliniază la acquis-ul comunitar.

R. Moldova își aliniază producţia agroalimentară la cea a UER. Moldova își aliniază producţia agroalimentară la cea a UE

Noua lege va da posibilitate Republicii Moldova să fie recunoscută de Uniunea Europeană ca țară terță în exportul de produse ecologice, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În prezent,  organismele de certificare internațională acreditate în UE  sunt obligate să fie acreditate la nivel național. Odată cu adoptarea proiectului de lege, organismele de control internaționale nu vor mai fi obligate să se reacrediteze la nivel național. Totodată, producătorii care își certifică producția la organismele internaționale vor putea primi subvenții. Actualmente  aceștia nu pot accesa subvenții, deoarece organismele de certificare internaționale nu sunt recunoscute la nivel național.

Organismele de certificare națională nu sunt recunoscute la nivel internațional, respectiv producătorii care contractează aceste organisme nu-și pot exporta producția cu mențiunea „ecologic”.

Documentul stabileşte cadrul legal pentru activitatea ce ţine de obţinerea produselor agroalimentare ecologice, în toate stadiile de producere, procesare și distribuție a produselor ecologice și ale controlului acestora, a utilizării în etichetare și în publicitate a indicațiilor aplicabile producției ecologice. Ca urmare, producătorii își vor putea exporta producția cu mențiunea „ecologic”.

Utilizarea ilegală a termenilor de "ecologic", "biologic", "organic" sau a abrevierilor acestora, precum "bio", "eco", ca mărci comerciale sau utilizare în întreg lanțul de la producere la  distribuție se sancționează cu amendă de la 300 la 500 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice. Sunt prevăzute amenzi și pentru comercializarea produselor agroalimentare ecologice în lipsa documentelor operatorului.

Proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului spre examinare. Legea privind producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice intră în vigoare după 6 luni de la data publicării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării