main logo
663

R. Moldova cere de la UE tarife mici la roaming și acces la piața auto

Moldova consideră că printre obiectivele de interes prioritar pentru dezvoltarea Parteneriatului Estic (PaE) sunt conectarea la Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA), reducerea tarifelor de roaming între ţările UE şi statele membre ale Parteneriatului Estic, precum şi deschiderea accesului ţărilor PaE la piaţa europeană a transportului rutier.

R. Moldova cere de la UE tarife mici la roaming și acces la piața autoFoto: infoprut.ro

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, despre aceasta a declarat ministrul Oleg Ţulea în ajun, la reuniunea virtuală a miniştrilor de externe ai ţărilor Parteneriatului Estic, desfăşurată la iniţiativa Comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Verhelyi, transmite Știri.md.

Subiectul principal al discuţiilor au constituit direcţiile de cooperare după anul 2020.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti al Moldovei a subliniat importanţa aprofundării dialogului politic şi agreării unor obiective sectoriale concrete de lungă durată, care vor contribui nu doar la consolidarea rezilienţei ţărilor Parteneriatului, dar şi la aprofundarea proceselor de integrare cu UE.

În acest sens, el s-a pronunţat pentru continuarea dialogului partenerilor asociaţi cu Comisia Europeană privind implementarea reformelor.

Ţulea a salutat disponibilitatea UE de a aprofunda cooperarea în domeniul sănătăţii şi a subliniat importanţa îmbunătăţirii interacţiunii în gestionarea situaţiilor de criză umanitară.

De asemenea, ministrul a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării în sfera securităţii, inclusiv celei cibernetice.

Ideile comunicate la reuniunile de nivel înalt din luna iunie curent, dar şi cele exprimate la videoconferinţa de astăzi vor fi servi drept bază pentru Comisia Europeană în pregătirea versiunii consolidate a obiectivelor post-2020. Ulterior, acestea vor fi discutate cu ţările partenere şi aprobate la summit-ul PaE din martie 2021.

După cum a informat anterior Infotag, la recentul summit virtual, şefii de state şi de guverne din cele 27 de state membre ale UE şi şase ţări ale Parteneriatului Estic au convenit asupra a cinci priorităţi majore de dezvoltare pentru următorii ani. 

Este vorba despre schimbări economice; buna guvernare şi statul de drept; parteneriat care se integrează în dezvoltarea tehnologiei digitale; dezvoltarea energiei verzi şi obţinerea rezultatelor în beneficiul oamenilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării