main logo
6258

R. Moldova ar putea rămâne fără gaz rusesc și fără energie de la Cuciurgan

Dacă Gazprom nu va furniza gaze naturale începând cu 1 mai, țara noastră va fi nevoită să cumpere și energie electrică din surse alternative.

Moldova ar putea rămâne fără gaz rusesc și fără energie de la CuciurganColaj: știri.md

Declarațiile au fost făcute de către vicepremierul Andrei Spînu în cadrul unui briefing de presă, transmite Știri.md.

"Pregătim Energocom de achiziții centralizate de energie electrică, fiind o situație excepțională pe piața energetică. Deciziile la acest subiect au fost luate de CSE.

Energocom a lansat deja licitația și așteptăm ofertele până în data de 22 aprilie.

Conform discuțiilor cu reprezentanții Centralei, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru megawatt/oră și doar pentru 70% din volumul necesar de energie electrică.

Drept surse alternative care să înlocuiască energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan, ar fi cea produsă în Ucraina. Inclusiv vom fi nevoiți să cumpăram cel puțin 30 la sută din Ucraina pentru a acoperi întregul necesar de energie. Prețul din Ucraina pentru energie în bază este de 63,5 dolari pentru megawatt/oră.

Continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina și sperăm să avem un răspuns în zilele următoare. În România, prețul pentru energie electrică este de câteva ori mai mare", a informat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, în cazul în care contractul cu Gazprom va fi suspendat de partea rusă până la data de 1 mai, Republica Moldova are soluții de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării