main logo
324

R. Moldova a înregistrat creșteri pe piața depozitelor în septembrie

În luna septembrie 2021, depozitele noi atrase la termen au constituit 2.804,1 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 4,3% față de luna septembrie 2020.

R. Moldova a înregistrat creșteri pe piața depozitelor în septembrieFoto: IPN

Depozitele noi atrase au fost reprezentate preponderent de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8%. 39,4% reprezintă depozitele atrase în moneda națională și 32,4% – în valută, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la doi până la cinci ani, reprezentând 35% din totalul depozitelor atrase la termen. Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4% din totalul depozitelor atrase.

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constituit 3,19%, iar la cele în valută – 0,36%.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională s-a majorat cu 0,06 puncte procentuale. 

Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 2,42%, persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător – cu o rată medie de 2,31%, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 3,63%.

Totodată, la depozitele noi la termen în valută, rata medie s-a micșorat cu 0,08 puncte procentuale. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,41%, persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător – cu o rată medie de 0,50%, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,36%.

În comparație cu septembrie 2020, rata medie la depozitele atrase în moneda națională s-a micșorat, la fel ca și cea a depozitelor în valută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării