main logo
449

R. Moldova a coborât în clasamentul Doing Business. Ce loc ocupă

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Doing Business. Conform ultimului raport, țara noastră ocupă locul 47 din 190 de state.

R. Moldova a coborât în clasamentul Doing Business. Ce loc ocupăR. Moldova a coborât în clasamentul Doing Business. Ce loc ocupă

Asta după ce doi ani la rând Republica Moldova a fost clasată pe poziția a 44-a, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Conform raportului, cel mai bun punctaj Republica Moldova la înregistrat la categoria ce vizează deschiderea unei afaceri, unde ne-am clasat pe poziția a 14-a. De asemenea, țara noastră este a 22-a țară, dintre cele 190 incluse în clasament, pe segmentul înregistrării proprietăților. Cel mai prost suntem, însă, clasați la compartimentul eliberării actelor permise în construcții. Aici ocupăm locul 172 din 190. Celelalte poziții ocupate de țara noastră sunt:

  • protejarea investitorilor minoritari – 33;
  • achitarea taxelor – 35;
  • realizarea comerțului extern – 35;
  • soluționarea insolvabilității – 68
  • executarea contractelor – 69;
  • obținerea creditelor – 44;
  • acces la electricitate – 81.

Conform raportului, țara noastră a avut cele mai mari evoluții pozitive în implementarea reformelor privind deschiderea unei afaceri, 1,79% din punctaj, și soluționarea insolvabilității, 1.56%.

Ion Lupan, șeful secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministru a declarat, pentru BizLaw.md, că acest regres a fost cauzat de avansarea mai mare în scor al altor țări. Experții Doing Business au recunoscut doar o reformă inițiată de autoritățile de la Chișinău, în domeniul lansării afacerii.

”Cea mai slabă poziție în clasament a Moldovei, este în domeniul actelor permisive în construcții – locul 172 din 190. La acest capitol s-a lucrat mult, dar unele autorități locale și centrale nu s-au mobilizat la timp și nu au pus în aplicare reforma, iar unele chiar încalcă noile prevederi. Din această cauză reforma în construcții nu a fost luată în calcul de Doing Business, chiar dacă mediul de afaceri a apreciat foarte pozitiv modificările. Conform estimărilor experților, dacă s-ar respecta în tocmai cadrul normativ în domeniul construcțiilor, ne-am poziționa cel puțin pe locul 41 la acest capitol față de 172 cum este acum, asta ar fi ajutat și la creșterea poziției Moldovei în Doing Business”, a spus Ion Lupan.

Conform Doing Business, în perioada iunie 2017 – mai 2018, 128 de state au implementat 314 reforme regulatorii pentru îmbunătățirea climatului de afaceri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării