main logo
596

Pușcuța explică de ce este necesară modificarea Legii bugetului de stat

"În viitorul apropiat, Guvernul va prezenta Parlamentului un proiect de lege de modificare a Legii bugetului de stat. Modificările sunt concepute pentru a asigura toate plăţile necesare pe întreg anul bugetar".

Pușcuța explică de ce este necesară modificarea Legii bugetului de statFoto: știri.md

O declarație în acest sens a fost făcută de prim-viceprim-ministrul şi ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, luni seară, la postul de televiziune TVR-Moldova, el a menţionat că Guvernul anunţat măsurile de urgenţă pentru susţinerea economiei, care vor fi valabile pe perioada stării de urgenţă.

"Se propune ca reducerea TVA pentru sectorul HoReCa să fie pusă în aplicare începând cu 1 mai pentru o perioadă nedeterminată de timp. Celelalte măsuri sunt valabile pe perioada stării de urgenţă pentru a ajuta cetăţenii şi agenţii economici", a spus viceprim-ministrul.

El a subliniat că modificările vor prevedea completarea Fondului de rezervă al Guvernului şi Fondului de intervenţie.

"Din aceste fonduri, pentru procurarea echipamentelor medicale, medicamentelor, echipamentelor de protecţie pentru medici s-au cheltuit 36 mil. lei şi, respectiv, 19 mil. lei. Trebuie să completăm Fondul de rezervă până la 50 mil. lei, care au fost iniţial bugetate.

De asemenea, trebuie să majorăm Fondul cu 150 mil. lei pentru cheltuieli neprevăzute care pot apărea. De asemenea, se propune majorarea Fondului de intervenţie cu 300 mil. lei pentru a utiliza mijloacele acestuia pentru necesităţile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi pentru instituţiile medicale implicate în lupta împotriva coronavirusului", a spus Puşcuţa.

Potrivit lui, actualmente se discută o serie de proiecte cu finanţarea FMI şi a Băncii Mondiale, precum şi a Băncii de Investiţii a Consiliului Europei.

Ministrul a spus că, deocamdată, nu au fost purtate negocieri oficiale cu privire la utilizarea fondurilor pe care UE le va oferi ţărilor Parteneriatului Estic.

"Este vorba despre 140 mil. euro pentru 6 ţări. Când va exista decizia finală, atunci vom negocia cu Uniunea Europeană referitor la banii pe care îi va utiliza Moldova", a spus Puşcuţa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării