main logo
575

Proprietarii de livezi se plâng că vor suporta pierderi de milioane

Roadă bogată, dar… stricată. Mai mulți agricultori se plâng că nu vor putea exporta merele și prunele din cauza grindinei și a secetei.

Proprietarii de livezi se plâng că vor suporta pierderi de milioane

Au avut de pătimit și agricultorii din satul Gura Bâcului unde fructele pot fi vândute doar fabricilor producătoare de suc, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Oamenii estimează că pierderile se vor ridica la câteva milioane de lei și speră că vor reuși să vândă prunele măcar la jumătate de preț, adică în jur de trei lei pentru un kilogram.

Vitalie Urechean se numără printre agricultorii din Gura Bâcului care, în acest an, va înregistra pierderi din cauza arșiței și a ploilor cu grindină, care i-au afectat roada de prune.

Vitalie Urechean, proprietarul livezii: Cu regret, din cauza grindinei, pruna este afectată foarte puternic. Poate ieșim anul acesta măcar la zero. Sper măcar la zero.

Asta în condițiile în care, bărbatul abia a reușit să scape de datoriile de anul trecut și ele provocate de seceta din timpul verii.

Vitalie Urechean, proprietarul livezii: Am fost nevoiți să vindem o parte din tehnica agricolă, ca să acoperim toate datoriile care noi am avut. Ultimul transfer pentru ultima datorie de anul trecut am făcut săptămâna trecută.

Ca să nu arunce prunele la gunoi, agricultorii fie le vând companiilor producătoare de suc, fie celor care le usucă. Nicolae Praga este agricultor de aproape 40 de ani. Gestionează peste 80 hectare de livezi și spune că, în acest an, a înregistrat cele mai mari pierderi din ultimii 20 de ani.

Nicolae Praga, proprietar livezi: Anul acesta ne-o bătut gheața, cum este o vorbă moldovenească „ne-o ușis”. La 45 de hectare, vreo 70 la sută am pierdut-o și ce a rămas am dat-o la fabrică cu preț mizerabil. Nici nu se răscumpără cheltuielile. Suntem în minus cu livezile.

Un alt agricultor, care se plânge pe aceleași probleme este Teodor Cazac, proprietarul a 200 hectare de livezi, dintre care 130 sunt cu prune. Bărbatul spune că 70% din roada din acest an este stricată.

Teodor Cazac, proprietar livezi: Noi le-am cules și au fost date la uzina de prelucrare. Unica soluție, altă soluție nu vedem. Cheltuielile nu se recuperează la așa prețuri. Un leu 70 este cel mai scump care a fost.

Ana Sârbu, reporter: Din cauza ploilor cu grindină din acest an, au avut de suferit și livezile cu mere. Astfel că, unii antreprenori au pierderi de milioane, iar fructele din aceste livezi nu mai pot fi exportate.

Vitalie Urechean, proprietarul livezii: Uitați-vă ce livadă mare și frumoasă, dar tot mărul este distrus. Totul este pălit și pălit puternic. Viteza grindinei a fost foarte mare. Cu regret, cu așa calitate nu putem face nimic.

Agricultorii spun că pierderile cresc anual din cauza climei, care a devenit imprevizibilă. Tot din cauza secetei, și legumele s-au menținut la prețuri mari. În plin sezon, roșiile costă în jur de 20 de lei, iar castraveții – în jumătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării