main logo
640

Proiectul privind rectificarea bugetului va fi prezentat Parlamentului

Proiectul privind rectificarea bugetului de stat pentru anul curent va fi prezentat guvernului pe parcursul săptămânii curente și în parlament la începutul săptămânii viitoare.

Proiectul privind rectificarea bugetului va fi prezentat ParlamentuluiFoto: moldpres.md

Documentul prevede că veniturile bugetului public național vor fi de 63 miliarde 538 milioane de lei, iar cheltuielile vor constitui 69 mlrd. 458 mln. de lei. Cifrele au fost prezentate marți, 23 iulie, de către ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Astfel, după rectificarea bugetului, veniturile bugetului public național vor crește cu 105 mln. de lei, iar cheltuielile vor fi mai mari cu 287 mln. de lei. În acest condiții, deficitul bugetar va constitui 5 mlrd. 920 mln. de lei. 

Ministrul Finanțelor a precizat că partea cea mai mare a veniturilor bugetului public național o constituie impozitele și taxele, din care va fi acumulată suma de 40 mlrd 611 mln. de lei, cu o reducere de 66 mln. de lei față de cea estimată inițial. 

„Bugetul de stat va constitui 40 mlrd. 633 mln. de lei, cu o diminuare de 1 mlrd. 492 mln. sau 3,6 la sută. Bugetul asigurărilor sociale va fi de 21 mlrd. 869 mln. de lei, sau cu 137 mln. mai mult decât cel aprobat. Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală vor fi în sumă de 7 mlrd. 709 mln. de lei, cu 383 mln. mai mult decât suma planificată”, a precizat Gavrilița. 

Potrivit ministrului, Legea salarizării în sectorul public a fost adoptată la sfârșitul anului trecut în grabă, fără  a avea date exacte referitor la numărul angajaților în sectorul bugetar și după ce autoritățile locale și-au adoptat bugetele. În aceste condiții, în baza calculelor pentru prima jumătate a anului, responsabilii estimează că implementarea legii salarizării va costa cu peste 1 mlrd. de lei mai mult decât a fost planificat.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că salariile și pensiile vor fi plătite la timp și integral.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării